Google

Translate blog

torsdag 27 november 2008

Vårda Jorden, menade Gud, inte utnyttja.


Människan sattes att vårda jorden och ta hand om den. Som herre över allt på jorden skulle vi förvalta den på bästa sätt. Inte som en del virrpannor nu ser det som, att bibelns text ska tolkas som att vi fick möjlighet att utnyttja den.

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=160247
Visst, människan är fri att missbruka eller bruka jorden då vi har egen vilja och gör egna val. Men då vi missbrukar och utnyttjar har vi valt den onda vägen. Detta var inte Guds mening och en dag får mänskligheten ta konsekvensen av att vi utnyttjar istället för vårdar. Men att påstå att Gud sagt att vi kan utnyttja efter eget gottfinnande är inte Guds mening utan det är det val vi gjort när vi lyssnat till djävulens locktoner.


Erik Gustaf Lidbeck,

en av Linnés många lärjungar. Han var plantagedirektör inklusive professor på Lunds universitet under senare delen av 1700-talet. I hans ansvar ingick odlingen av silkesmasken
i Sverige. Man försökte nämligen på denna tid få ekonomi i att producera råsilke i Sverige. Något man i dag inte längre försöker liksom man i dag inte heller försöker få ekonomi i tobaksodling, men det är en annan och senare historia.

Lidbeck försökte få ekonomi i det hela genom att ta inträde till sin mullbärsplantage.
Varje mullbärsträd kunde optimalt föda 100 silkesmaskar som i sig producerade någon million ungar. Fjärilar.

Man försökte även producera andra växter som egentligen inte passade in i vårt svenska klimat. Exempelvis färgväxter. Växter för textilfärgning. Men det är en annan historia det också. Lite axplock ur historiens dunkel är vad jag tar fram dag för dag, inte helheter av allt.

I fråga om silkesodling i Sverige och silke i sig finns här en spännande sida som kortfattat beskriver lite av denna manufaktur. http://www.rackelhanen.se/swe/1080.htm