Google

Translate blog

tisdag 2 december 2008

En trisslott och två resor om du blir medlem i Svenska kyrkan ett år.


Ja liknande annonser kan vi säkert snart se i pressen om man ska gå på Piteå kyrkas agenda att locka folk som medlemmar utan urskiljning.
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=160223
Man behöver inte dela tron bara man blir medlem och kyrkan får in medlemsavgifter sedan kan man inifrån påverka kyrkan till en förändring av det slag man önskar. Detta kan bli svenska kyrkans framtid.

Människor som kräver förändringar i kristen tro för att stanna kvar eller bli medlemmar och så har vi fått en ny världslig kristendom. Inte undra på att många lämnat kyrkan så vimsig som den börjar bli. Inga fasta normer finns snart kvar. Olika församlingar kommer att satsa på olika ting för att behålla sina medlemmar och ovanstående rubrik blir verklighet inom några år.

Ironi? Nej. Men frustration över en kyrka som försöker balansera på ett ben och inte vet var den ska sätta ner det andra.



Kilian Stobæus

som levde mellan 1690–1742 var läkare, naturforskare och professor i naturfilosofi därutöver även i experimentell fysik. Han verkade på Lunds universitet.
1728 utnämndes han till professor i historia och 1732 blev titeln arkiater.

Arkiater var en titel inom läkaryrket. Betydelsen var förste läkare eller överläkare. Märkvärdigare än så var det inte.

Man kan utrycka det som att Stobæus var väl skolad med många titlar och enligt denna tid med gedigen kunskap.

Han hade även en stor samling av arkeologiska och naturhistoriska samlingar som så många andra dessa år. Så kallade herbarium var mycket vanligt att äga om man var lärd.
Stobæus skänkte sedermera sitt till universitetet 1735.

En av hans elever var Carl von Linné den välkände katalogiseraren och naturvetaren som vi alla kan mer eller mindre om. Även denne hade ett herbarium. Ja troligen det största under dessa år inte bara i Sverige utan även i världen i sin helhet.

Varför inte se något från detta en riktig guldgruva för den intresserade över Linnés herbarium och med bilder finns på följande länk.
http://linnaeus.nrm.se/botany/fbo/welcome.html.se