Google

Translate blog

måndag 8 december 2008

Tomten är inte en djävulssymbol!


Att som pastor Knudsen i Danmark skrämma upp barnen med att tomten är en symbol för djävulen är sjukt. http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=160632
Visst är julen kommersialiserad och till stor del avkristnad men att ge varandra julklappar är inte ondska. Att symbolisera utdelandet av presenter med en tomte är inte ondska.
Tomtetraditionen går tillbaks till den tid då det fanns gårdstomtar som hjälpte till i stallet och såg efter djuren. En tro javisst men inte en djävulstro. Tomten var inte heller konkurrent med kristen tro då.

Tomtens verk är godhet och omtanke och ger frid i julhemmet. Jag vill hellre påstå att jultomten bör ses som en god symbol. En godhetens symbol och absolut inte en ondskans.
Att ge presenter och symbolisera utdelandet med en tomtemask är inte djävulsdyrkan. Tomten och julklappar inklusive julmat passar bra in bland den kristna traditionen och många kyrkor har under julaftonen öppet hus med julmat och presentutdelning för hemlösa och ensamma och även här kan tomtar ses som prydnad. Inte heller detta ska ses som onda gärningar.


Anders Celsius.

Instrumentmakaren som konstruerade celsiustermometern, utöver detta var han intresserad av astronomi. Från början hade han tänkt satsa helt på detta ämne, men även annat intresserade honom. Ett exempel var norrskenet. Detta studerade han till den grad att han publicerade ett verk där han redogjorde för 316 stycken. Norrskensstudier var förresten högsta mode under 1700-talet att studera bland astronomer. Man fascinerades av detta ljusfenomen som man ännu inte helt kunde förklara.

Han blev senare professor i astronomi, men han kunde snart även titulera sig meteorolog.
Som sådan konstruerade han sedan sin i dag mycket använda Celsiustermometer,
snart den mest använda skalan i världen. Fler o fler nationer använder den idag liksom metersystemet, Fahrenheits skala har minskat i användning över världen liksom de engelska måttsystemen.

Till slut ett tips på en sida med mycket och vackra bilder på bl.a. norrsken. http://www.rosenmedia.se/sub/Naturfenomen/Norrsken_Moln_Maane/