Google

Translate blog

onsdag 7 januari 2009

Låt oss hoppas vi slipper en panepidemi av det slag man upplevde i början av 1900-talet


Det jag tänker på och som de flesta släkter fick dödsfall inom då var spanska sjukan. En av de värsta epidemier vi haft. Troligen den värsta och dödligaste i modern tid. Fråga dina föräldrar eller äldre anhöriga knappast någon släkt undkom dödsfall under de åren.

Nu har forskare hittat anledningen till att just denna sjuka var så dödlig i jämförelse med andra influensatyper vi som mänsklighet genomlidit.

Men en dag har vi en ny svår typ här igen. Den senaste var HongKongvarianten på 70-talet innan dess Asiaten på 50-talet. Det kan inte vara långt borta nu innan vi får nästa attack av en ny typ. Hotet mot människans hälsa finns alltid och i många olika former. Frågan är varför?


Johan Haartman

Hans läggning var misstänksamhet och på många sätt enligt annalerna svår att ha att göra med. Han var provinsialläkare i Åbo, den förste där. Han tjänstgjorde på Åbo enda lasarett vilket öppnade 1759. Även på Kuppis hälsobrunn hade han tjänstgöring.

Han var pionjär i Åbo på det på den tiden så populära koppympningsprogrammet.

Han behandlade all slags sjukdom och höll kurser inom anatomi och var den som anordnade den första medicine doktorspromotionen i Åbo.

Tyvärr har jag ej hittat något att läsa om denne man på nätet på språk jag förstår. Däremot kan du som kan finska läsa om honom här sidan kan självklart genom Google översättas till svenska.

Birger Schlaug pratar klartext. Bra! Lyssna svenska Folk!


Han visar på orimligheten av hur vårt samhälle byggts upp och vilka konsekvenser det fått och får för människor och miljö.

Jag skulle vilja lägga till ordet spekulationssamhälle där fastigheter och aktier övervärderas i förhållande till tillgångar och därmed ger oss finanskraschar av det slag vi upplevde i början av 90-talet och nu åter upplever början till. Vi lär oss inte av tidigare misstag utan fortsätter konsumtionssamhällets ödesdigra misstag om och om igen. Ja läs artikeln, den bör beröra varje människa som tänker på mer än ökad materialistisk konsumtion.


Eberhard Rosenblad

var en bror till den Rosen jag skrivit om tidigare. Specialitet var anatomi han undervisade inom detta ämne. Han var även verksam som kurortsläkare vid Ramlösa brunn.
Det var genom honom som Ramlösa fick sin berömmelse som kurort.

Han var även en av pionjärerna som såg till att Lunds sjukhus kom igång. I början var det inte så stort. Det bestod av två sängar och sju i personalen. Året var 1768.

Det fungerade som länslasarett inte som universitetssjukhus. Men tvister mellan läkarna här och den akademiska världen var ändå vanligt förekommande. Lunds lasarett är det intressant att lära veta mer om.