Google

Translate blog

fredag 16 januari 2009

Jesus lidande på korset skrämde folk i England, krucifixet togs ner.


Det är en församling i England som nu beslutat ta ner krucifixet av den lidande Jesus som hängde utanför kyrkan.


Fler och fler kände ett obehag av att se det när de besökte kyrkan.

Frågan man ställer sig är, varför och varför just detta kors på just denna plats? Krucifix av liknande slag finns i och utanför all världens kristna kyrkor. Har något behövt tas ner tidigare? Jag vet inte. Men funderingar runt detta kors som nu tagits ner bör göras.

Vem tillverkade det och under vilka förutsättningar? Vad finns i närheten, under korset ex? Vad har fått en kristen symbol av hopp att te sig skrämmande? Kan det vara så enkelt som det sägs att några få barn blivit skrämda och ledningen av kyrkan utifrån detta bestämt sig för att ta bort det och ersätta det med ett lite mindre verklighetsavbildande kors? Varför den just nu blivit skrämmande är konstigt då den, som jag tolkat, hängt där sedan 1960.


Andreas Rhyzelius

Han var hovpräst och fältpräst hos Karl XII dennes sista färd till Norge där kungen sköts med en kulknapp som vi alla vet. Kulknappen finns att bese på Varbergs fästning.

Efter kungens död tog Andreas arbete som domprost för att sedan bli biskop på gamla dar.

Hans stora intresse var att kopiera urkunder ur den svenska kyrkans historia. Han fick med tiden en omfattande samling av denna litteratur.

Utöver detta var han ilsk och omedgörlig mot all form av ickeortodox lutheranism. Hernhuttarna ex förföljde han nitiskt och utan pardon i skrift och ord.

Han arbetade också för att de trånga medeltidskyrkorna skulle ersättas med rymliga kyrkor. Tiden var en befolkningsökningstid så kyrkorna räckte inte till.
För lite mer om vad han skrev om kan man få en liten inblick i här.