Google

Translate blog

lördag 17 januari 2009

Nya flerfamiljshus är rena dödsfällor!


Dessa nya komplex byggs med stora rymliga hissar vilket är bra. Både för ambulanspersonal och vid in och utflyttning.

Men däremot har man istället dragit in på rymligheten jag tänker då på bredden i trapporna. Du kan inte mötas i de smala trappor som finns i nybyggda flerfamiljshus. Jag påstår inte att alla hus är lika idiotiskt byggda men de jag sett under de senaste två åren är detta.

Vad händer då om en brand uppstår och elen går och hissarna stannar? Panik alla ska ut samtidigt, det blir totalstopp i trappan, handikappade och äldre trycks ner när friska yngre personer slår sig ner för dessa som jag vill kalla fasta stegar.

Mitt upprop är detta: Flytta inte in i dessa dödsfällor! Åtminstone inte högre upp än första eller andra våningen. Tänk vad som händer i ett höghus med kanske 6 våningar och uppåt när paniken sprider sig och kanske 100 tals människor ska ut och ner på dessa kanske 80 centimeter breda fasta trappor.

I dag är min blogg en varning, tag den på allvar!

Kan de långa handläggningstiderna på försäkringskassan vara medvetna i sparsyfte?


Långa handläggningstider och försenade utbetalningar är lönande för staten. Pengarna ger ju ränta under den tid de hålls inne.


Samtidigt ger de väl även mantra hänvisningen, som vi hört Alliansen skrika sig hesa genom hela sin mandatperiod, ”Jobblinjen” ytterligare en dimension. Jobba och du slipper vänta på ersättning från försäkringskassan och de ekonomiska bekymmer det kan föra med sig.

Säkert ligger det en del sanning i mitt resonemang.


Jöran Nordberg

Han var liksom Andreas Rhyzelius, vilken jag skrev om igår, hovpredikant. Men även regementspräst och som sådan hade han följt den svenska armen sedan 1707 tills han vid slaget om Poltava blev rysk fånge.

Han släpptes tillsammans med en hop andra prominenta svenskar ur rysk fångenskap och var hemma i Sverige igen 1715.

Här blev han predikant för återstoden av sitt liv i Klara församling i Stockholm.

Hans berömmelse vilar dock på sin krönika om Karl XII, vilken utkom 1740, och som var rikt illustrerad. Kungen framställdes så verklighetstroget som möjligt. Kungens slag och gärningar uppförstorades inte utan tvärtom stora slag och gärningar framställdes som mindre viktiga.

Detta fick Voltaire, den store franske filosofen, att grymta om förklenande och kritiskt kalla verket illa skrivet. Boken översattes nämligen till både tyska o franska så den lästes även ute i Europa. Den är dock trogen verkligheten i många stycken och ännu i dag ses den som en oumbärlig historiekälla.

Voltaire själv var som författare en stor satiriker så att han kritiserade Nordberg är nog inte så konstigt. Deras stil och berättarkonst skildes sig åt som natt och dag.