Google

Translate blog

onsdag 1 april 2009

Någon ny ekonomisk världsordning efter krisen tror jag inte på.


Några små förändringar åt än mer marknadsliberal, nyliberal riktning blir det säkert. Men inte åt ett socialistiskt håll, då för få i dag förstår denna inriktning och inte heller ser sig som

Bonussystemen är förkastliga. Företagsledare eller styrelser tar inte sitt uppdrag i första hand för att få bonusar men självklart säger de inte nej till dem om de erbjuds detta. De tar istället sina uppdrag för att tillfredsställa ett helt annat behov som de liksom alla andra har, men få kan tillfredställa, maktbehovet inom samhällslivet. Makten av att kunna förändra och känslan av att respekteras och ses upp till. Att känna sig segregerad uppåt till skillnad mot de som segregeras neråt.

Liverpools köpmän gjorde

stor förtjänst på slavhandeln till Amerika i början av 1700-talet. Skeppen gick till Afrika för att där hämta slavlaster för vidare befordran till bla bomullsfälten i sydstaterna.

Rätten att nästan ha ensamrätt till denna handel hade man tvingat till sig genom att besegra Spanien. Avtalet var otroligt lönande. Gratis arbetskraft skeppades in för försäljning till de stora godsen och gruvor mm. Man levde det ljuva livet på godsen. Slavarna användes till vad som helst och fann de sig inte i detta så avrättades de.

Hur detta kunde ske att människan tog andra människor till slavar kan enbart förklaras med att människan är grym och egoistisk. Säkert kunde vid en annan historisk agenda världen då istället varit motsatt. I betydelsen av att Afrikanska skepp tagit vita slavar i Europa för sin kolonisering av Amerika. Inget säger att det inte kunde varit så, slumpen är det som styr o styrt. Nu blev det vita som tog mörka människor till slavar men det kunde lika väl blivit tvärtom. Lite om slavar kan läsa om här.