Google

Translate blog

måndag 6 april 2009

Yrkesskadan alkoholism bör den ersättas som andra yrkesskador?


Kroganställda riskerar att få alkoholskador. Inte bara genom att de kan få en smäll av en överförfriskad gäst utan även av att de själva frestats att dricka av försäljningsvarorna.

Det är ett stort problem. Ska de, när väl skadan skett, behandlas och få ersättning för detta likt andra, får vi då yrkesrelaterade skador?

Ja kanske för skada är ju skada. Men då kommer frågan om även charkuterianställda och konfektyranställda ska ha samma ersättningsanspråk? Jag menar då inte när kniven eller verktygen slinter utan på grund av övervikt då dessa inte lyckats låta bli att äta av korven och konfekten. Frågan är inte så lätt att besvara men en dag kommer den säkert att ställas på sin spets i jämlikhetens namn.


Frans Rakoczi

Den transsylvanske regenten Rakoczi gjorde uppror mot habsburgarna i Ungern.
Namnet kanske känns igen då en världsberömd marsch har namngetts med denne härskares namn. En patriotisk marsch o sång som från början användes av rebeller.

Men fastän Rakoczi fick hjälp av Ludvig XIV tvangs han bekänna sig slagen till slut och tillbringade sina sista år i Frankrike och Turkiet.

Den som önskar lära sig mer om transsylvanska regenter kan läsa om dessa här.