Google

Translate blog

onsdag 29 april 2009

Dupleix uträkning i Karnatik för att öka Frankrikes kolonier.


Åren efter 1748 kan ses som fredsår i Europa. Ja några år, ett fåtal år. Då fanns Joseph François Dupleix tillsammans med 2000 man i sin trupp i Karnatik i Indien.


Han kom på ett som han ansåg bra sätt att tjäna pengar till franska staten. Att mot ersättning låna ut sina män till någon furste för att den vägen få ersättning i form av nya markområden för Frankrikes räkning.


Utöver detta utbildade han indiska män för strid och skapade därmed de så kallade sepoys. Indiska soldater i fransk tjänst i Indien.


Han stödde lite olika härskare och fick den vägen en hop härskare med tacksamhetsskuld. Inte så dumt det heller. Det lyckades bra, de sepoys han utbildat tillsammans med egna styrkor slog enkelt ner stora indiska styrkor på slagfälten.


Vad var då problemet? Jo England började bli irriterat på honom och hans fasoner. De var själva intresserade av Indien och dess rikedomar. Och ser vi tillbaks så ser vi ju hur intimt Indien och Storbritannien blev med tiden.

Frankrike blev därför oroligt, de var rädda för öppen konflikt med Storbritannien efter Dupleix framfart. Så de kallade hem honom och han slutade i onåd. Så otack är världens lön.
Han såg ju sig själv som gynnare av den franska staten så den onåd han hamnade i såg han säkert som mycket orättvis.


När det gäller sepoys har även de en historia se länken här. Dessa trupper blev sedan använda i stor omfattning under 1800-talet av engelsmännen.