Google

Translate blog

söndag 24 maj 2009

Lagan den mystiska floden i Beirut och Laholm


Titanic det uttjatade skeppet som eskalerat i mängder av böcker, filmer och sägner. Jag lånade en ny bok om skeppet och blev positivt överraskad av innehållet som stack hål på alla sagor som finns runt detta skepp och dess förlisning.

Boken, Sagoskeppet utgiven av Ekelids förlag. Författare Claes-Göran Wetterholm. Rekommenderas mycket varmt för alla som önskar veta mer av sanningen om skeppet och dess sägner.

I boken förvånades jag när jag läste att Titanic sjösattes i floden Lagan i Beirut.

Lagan finns ju mig vetande bara utanför Laholm i Halland. Inte är Lagan ett irländskt namn. Men det var det. Det var inte tryckfel.

Funderade vidare och historiskt har svenska vikingar gjort rövarfärder till området. Många orter i Storbritannien och säkert även på Irland har fått namn av vikingarna.
Namn man kan se även i dag.

Svenskklingande namn. Jag misstänker därför att det svenska namnet Lagan har getts av vikingar som utgått från södra Halland någon gång under vikingatiden.

Nog är det intressant att det finns floder med svenska namn i andra länders domäner. Irland har Lagan. Jag undrar om vi har ickesvensk klingande namn på några av våra floder. Namn som getts utifrån någon främmande flod från ett av världens hörn.