Google

Translate blog

söndag 6 september 2009

Är konstnärer bättre på att fantisera och konstruera än vi andra?


Frågan är berättigad. Utan fantasi som kan ge idéer vilka kan konstruera något, beskriva något eller förmedla något skulle mänskligheten inte ha utvecklats alls.

En konstnär är knappast en uppfinnare men ändå finns släktskapet här. Båda konstruerar något ur sina tankar till gagn för andra.

Konstnärer producerar nya sköna ting eller synintryck. Författare konstruerar nya tankar eller nostalgitrippar som är från en värld som lagts tillrätta för att kännas som utopisk.

Uppfinnare konstruerar ting som ibland blir till nya behov eller mediciner som kan bota gamla sjukdomstillstånd.

Men kan alla fantisera och konstruera? Ja självfallet. Men flertalet enbart till förbättringar för dennes egen lilla värld. Hemmets eller den begränsade arbetsuppgift denne eventuellt har möjlighet till.

Vad som får vissa att bli stora tänkare och odödliga uppfinnare eller konstnärer kan i många fall bero på arv och miljö.

Är du född i en familj där man har många kontakter, en placering i socialgrupp 1 sedan urminnes tider, då är möjligheterna större att satsa på något specialintresse och även få gehör för detta.

I de flesta fall kommer man från konstnärlig bakgrund när man är sådan osv.

Men undantag finns självfallet. Någon som kommer ur den ickestudievana familjen och gör en klassresa. Dessa är få men de finns och har alltid funnits. Undantagen som i många fall är betydligt mer intelligenta än de som fått allt färdigserverat vid födelsen.

Människan är unik och alla är vi unika. Men livschanserna är olika beroende på arv och miljö. En del klarar att bryta gränser och tabun. Men de har aldrig varit många och är det inte heller i dag.

De får även betala ett högt socialt pris även om de lyckas och blir rika och berömda. Priset av en känsla av utanförskap. Klassresan kan lyckas på många sätt. Men på ett sätt lyckas den aldrig, att accepteras bland de som fötts in i socialgrupp 1. De accepterar aldrig full ut en uppkomling från ingenstans. Det enda de accepterar av denne är att denne är rik och ur detta kan det ge fördelar att visa en många gånger falsk bild av att ha accepterat denne.