Google

Translate blog

onsdag 9 september 2009

Huskvarna vet jag inte mycket om mer än att här tillverkades kvalitet.


Jag vet inte mycket mer om den kommunen än var den ligger. Däremot har jag minnen av vad som tillverkas eller tillverkades där.

Kvalitetsvaror. Min farbror vars största intresse var jakt salig i åminnelse, hade Husqvarna hagelgevär som älgstudsare och dessa vapen sågs åtminstone förr som de bästa som fanns på svenska marknaden.

Sedan fanns och finns spisar vilka även de var kvalité. Har själv haft en sådan och den fungerade länge och krånglade aldrig.

Det finns mycket annat som tillverkades och kanske fortfarande tillverkas under detta namn.

I dag vet jag inte om dessa produkter är unika eller det bara är namnet som finns kvar.

Elektrolux har ju olika namn på samma produkter. Ex Elektrohelios, Atlas och Huskvarna ingår i dag i denna jätte koncern.

Säga vad man vill om detta. Men på den tid Huskvarna var ett eget märke och fristående så var det ett kvalitetsmärke och som jag anser betydligt bättre än Elektrolux.

Fri företagsamhet har i dag inneburit att kända märken slås ihop och mindre konkurrenter finns. Detta resulterar att nytänkande blir koncentrerat i större koncerner och tveksamheten för att producera helt nya produkter och förbättringar blir mindre då detta inte behövs för lönsamhet eller konkurrens.

Tidigare innebar konkurrens mellan mindre industrier att uppfinningsrikedomen var betydligt större och mer spännande. Man såg oftare nytänkande. Tänk bara på bilmarknaden under tidigare år hur olika bilarna såg ut och hur många märken som fanns.

Tänk även på läkemedelsindustrin som slutat producera nya antibiotika knappt något har kommit sedan 1968. Se artikel i Europa Posten (utgiven av EU-kommisionen i Sverige) sid 6.

Varför? Det lönar sig inte och behövs inte då konkurrensen minskat mellan bolagen. Lönsamheten finns i andra medikamenter och lönsamheten går före mänsklighetens plågor. Profit före liv.