Google

Translate blog

tisdag 13 oktober 2009

Undersökningsföretagets uppdragsgivare på nätet kan se vem du är, du är inte anonym.


Det finns många undersökningsföretag som mot att du får en viss poäng eller kanske en lott kan tjäna en slant eller sak om du har tur. Du får dock vara beredd på att nästan dagligen sitta en timme med dessa marknadsundersökningar vilka är långt ifrån anonyma.

Du har för det första gett företaget ditt namn och din adress. Men även deras uppdragsgivare kan lätt se vem du är.

I de flesta undersökningar som kan handla om politisk åskådning, sjukdomar, åsikter mm finns det frågor som gör dig lätt att urskilja som person.

Ofta önskar de veta när du är född dag, månad och år. Ibland önskas även personnummer. Men nästan alltid, din livssituation (sambo, ensam mm) hur många barn du har, ifall du har arbete. Och så önskas nästan alltid ditt postnummer om du nu inte redan uppgett fullständigt namn och adress.

Genom postnumret kan man se i vilket område du bor. Sedan kan man leta efter dig på olika sätt om man önskar genom födelsenumret, bostadsform (lägenhet, egen bostad etc som alltid är en urvalsfråga i undersökningen) Känsliga uppgifter av åsiktskaraktär kan ge intresse för vissa som kanske får tag i uppgifterna att söka upp dig. Det är möjligt och bör tänkas på när man ingår i en undersökning av åsiktskaraktär, politisk eller ej och där man önskar veta så mycket som möjligt om dig som egentligen inte har med de åsikter de önskar få veta om.

Urval för marknadsundersökningsföretaget kan bli till fall för dig om uppgifterna kommer i fel händer.