Google

Translate blog

onsdag 16 december 2009

Resor i dag är inte samma äventyr som resor tidigare.


Äventyrens tid är förbi. Resor i dag är ofta tillrättalagda av guider, resebyråer och flygbolag.

Upptäcktsresorna där man reste och inte visste om man kom hem igen eller vad som fanns dit man reste mödosamt och ansträngande finns knappast i dag.

De flesta resor går till stränder, barer och pooler. Det är många gånger samma hotellkedjas hotell som på föregående års plats. Ny strand eller samma för den som reser till samma plats varje år.

Hetare sol mer svett och billigare sprit. Meningsfullt? Absolut inte. Totalt meningslöst resande. Det skulle ge mer att stanna hemma. Ta in på ett hotell runt knuten sola i solarium och bada i poolen.

Resande förr däremot innebar upplevelser. Visst finns denna möjlighet i dag med. Resor till pyramiderna i Egypten m.fl. kulturellt unika platser ger självfallet en del. Men först på plats är man inte. Denna upplevelse är i dag enbart något för arkeologer som hittar något dolt eller för framtiden astronauter eller de som är djuphavsdykare.

Själv gör jag som Jules Verne reser i hemmet genom litteraturen och teven. Det räcker. Utflykter gör jag i närmiljön det ger lika mycket om man lär sig att se det lilla. En promenad med uppmärksamhet ger garanterat alltid någon ny upptäckt även om du skulle gå samma väg dagligen. Väder m.m. gör ex att man ser saker i olika ljus dag för dag för att ta ett ex.