Google

Translate blog

söndag 18 juli 2010

Nietzsche påstod att Gud är död.

Det var i hans bok ”Så talade Zarathustra” han påstod detta. Men var det inte för Nietzsche själv som Gud var död? Vi vet ju hur tragiskt, psykiskt slut han fick.

Många anser nog att Gud inte finns, aldrig funnits eller har lämnat oss, om denna eller detta funnits. Men vem är då denna person som påstår eller känner att Gud är död?
Jag ser det som en frustrerad person som ser mörkt på samtiden och framtiden.

Nietzsche mådde ju själv inte så bra och av den anledningen kunde han därför skriva ”Så talade Zarathustra” och även övriga böcker, vilka alla uppmärksammades, och själv tillhör han våra odödliga filosofer.

Men ur detta mörker han skrev försjönk han mer och mer i. Sinnessjukdomen kom smygande och han blev ett vårdpaket som hans syster tog hand om till slutet.
Tragedin för honom var ändå förutsättningen till de skrifter som kom ur mörkret.
Han blev mycket populär bland ungdomen på sin tid, vilka läste hans skrifter och diskuterade dem flitigt på universiteten.

Han kände att Gud övergivit honom, därav uttrycket Gud är död. Så känner säkert, och har många människor känt, i både vår tid och tidigare.

Ser man världen i dag så söker sig människor till udda eller antika trosriktningar. Själavandring, andevärld och medier, vilket allt fördöms i bibeln.

Men Gud finns, lika väl i dag som alltid. Problemet är att människan inte förstår att Gud skapade oss med en fri vilja och egna valmöjligheter. Detta gör att vi kan välja Guds väg, som står nedtecknad i bergspredikan, eller den egoistiska satsa på dig själv vägen, som kan ses som den ondes väg.

Skulle Gud bryta in när vi plågar varandra eller krigar skulle allt tal om fri vilja och fria val förfelas, vi slapp då ta ansvar och vi hade blivit marionetter i Guds hand.

Nej, Gud finns, men människan väljer fel och i dag efter mantrat förverkliga dig själv, utan hänsyn till medmänniskan, som därmed trampas på i många fall.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Otroligt lågt att kritisera en av våra största tänkare på detta sätt mkt barnsligt och obegåvat skrivet.
Det var tvärtom mkt modigt Nietzche tänkte i den svåraste stund;- Bejakade han livet, friheten och skapade/förutspådde den moderna människan 100 år före sin tid.
Han hade dålig hälsa bl.a. syfilis som skadade nervsystemet hans hjärna, ej psykiskt sjuk av egen hand.
Nietzches filosofi är inte alls pessimistisk, han var den första existensialisten och den första "moderna människan".


Rolf sa...

För min del som troende pensionerad och utbildad idé och lärdomshistoriker anser jag att detta blogginlägg jag skrev här för ett tag sedan är ett av de absolut bästa och kort utförliga och inte mer behöver kommenteras av mig eller förklaras. Men alla ska ha rätt att tycka vad de vill vi formas ju av vår bakgrund och våra erfarenheter. Har själv enbart läst och äger fyra av Nietzsches verk. Kanske enbart en sak behöver förtydligas. Vi är lika Gud genom att vi har skapats med en fri vilja och själva får ansvara för hur vi väljer att leva eller agera. Om Gud skulle stoppa oss när vi är grymma skulle vår fria vilja inte existera. Men en dag kommer vi att få ta ansvar för hur vi valde utifrån de alternativ vi hade. Det är valmöjligheten och viljan som gör oss lika skaparen inte utseendet av fysiskt slag. Gud är ande inte kropp.