Google

Translate blog

fredag 26 februari 2010

Island, drömlandet för frusna och värmekänsliga.


Jag ser Island som ett av få länder med ett klimat där alla som har ont av värme eller kyla kan bo. Här finns ingen sommar av det slaget vi har med temperaturer uppåt och över 20 grader Celsius. Inga vintrar med temperaturer under minus 10. Medeltemperaturen är +11 på sommaren och 0 grader i södra delarna på vintern.

Perfekt för ex mig. Men jag är för gammal för att flytta på mig och på Island finns säkert än mindre arbeten för äldre än här.

Hur man bedömer invandrare vet jag inte men det är säkert lämpligast om man kan bli där man är. Främlingsfientlighet finns överallt.

Vi ser bara här i Sverige hur personer som flytt från krig och elände ses ner på. Hur ser man då på människor som flyttar hit utan att vara flyktingar? Jag fasar. Nej människor ser ner på de som kommer utifrån och har alltid gjort så.

Det var inte länge sedan man såg ner på utombys. Personer som kom från grannbyn. På dansbanor etc. blev det ofta bråk mellan byarnas ungdomar. Så inget har förändrats av att människor misstror främlingar. Så gör även staten.

Jag läste en mycket upplyftande bok där jag fick lära hur främlingsfientliga vi är och hur svårt det är för flyktingar att få uppehållstillstånd här för att inte tala om hur låg summa de ska klara sig med att leva på under tiden de väntar på avslag.

Hur många tror inte att de har höga bidrag? Var kommer denna skröna från om inte från främlingsfientliga människor?

Nåväl, läs gärna boken, jag rekommenderar den. Den heter Vinna eller Försvinna - om flykt, asyl och hjälpare. Författare Annette Rosengren, förlag Carlssons.