Google

Translate blog

måndag 2 augusti 2010

Hur bedöms onani i dag mot förr?

Viktorianska dubbelmoralen var en gång lika vanlig här som i England.

Man skrämde pojkar, och även flickor, med att ryggraden upplöstes om man tillfredsställde sig själv. Händerna på täcket sa mödrarna i all välmening, då de uppfostrats i denna tro att sexualitet och utlösning var fördärvligt om det inte gjordes inom äktenskapet.

När väl detta var i stånd skulle sexualiteten flöda så att så många barn som möjligt kom till världen. Barnadödligheten var stor, därför blev de flesta familjer ändå inte så stora.

Det fanns även olikheter i adliga eller bondefamiljer. I bondefamiljen föddes fler barn då det var status att ha många. I adelns var de inte så många men här roade man sig även med älskare och älskarinnor då det sågs med mer blida ögon i dessa kretsar än bland allmogen. Dock förekom älskarinnor en del även ex bland bönderna som gärna lekte lite med pigorna på gården.

Men varför onani sågs som olämpligt är troligen något som man får gå långt tillbaks för att förstå. Säkert till de stora krigens år då svenska folket minskade och kungen önskade fler födslar vilket även var fallet efter digerdödens dagar.

Att inte gifta sig och använda sin sexualdrift till att skaffa så många barn som möjligt så att det förhoppningsvis överlevde så många som möjligt till vuxen ålder sågs som skamligt och icke gudsfruktigt.

I bibeln visste alla att det stod att människan skulle uppfylla jorden med sin avkomma.
Som sagt, barnadödligheten var stor. Kungen och adeln behövde arbetskraft. Därför skrämdes människor till att spara sig sexuellt så att de fick livsduglig uttömning istället för mindre livskraftig, vilket man trodde den blev vid upprepad onani. 

Man skrämde därför människan med att om du onanerar löses ryggraden upp och du dör eller blir tokig.

Sedan 1950-60 talet ses inte onani som skadligt utan uppmuntras istället för människans hälsa och välbefinnande och ses som något helt naturligt.