Google

Translate blog

lördag 23 oktober 2010

Vilken skada? Förstå om du kan!

Att skada något är en subjektiv känsla. När någon skadar någon annan får vissa dåligt samvete och ber om ursäkt. Medan andra blir tillfredsställda och känner skadeglädje när någon lider.

I det senare fallet kan det i en del fall handla om hämnd för en oförrätt.  Personen har tidigare sårat eller skadat den som nu tagit hämnd och njuter av att ha fått hämnd. Vendetta är vanligt i vissa kulturer, blodshämnd likaså.

Sedan finns personer som varken känner det ena eller det andra på grund av att de är så upptagna av sig själva att de inte kan förstå vad de utsätter någon annan för eller känner något för denna även om de anar det.

Ingen vet varför vissa ser sig som bättre än andra och ser sig som att ha rätt att utnyttja någon för egen vinnings skull. Men detta är djupt liggande i människan och enbart uppfostran har kunnat stävja detta. Förr var det självklart att den fattige behandlades illa och inte fick protestera mot detta. Den som så gjorde straffades hårt.

Makt och pengar har alltid gett fördelar till de privilegierade i förhållande till den som inte har detta.

Även i dag, när detta motarbetats i generationer, har detta fula tryne dykt upp alltmer igen. Det var visserligen aldrig borta, men ses nu åter som helt riktigt.     I dag genom en politik som stöttas av majoriteten av svenskarna, där sjuka och arbetslösa ses som bidragstagare som ska segregeras, om de inte tar sig i kragen och hittar en arbetsgivare.

Något som i nästan alla fall är en omöjlighet utan kontakter, även för de friska. Så ett hårdare samhällsklimat vi ännu bara har sett början av är på väg igen.

Nya generationer gör samma misstag och får lära sig samma hårda läxa som den europeiska generation som var unga under 1930-40 talet, det återupprepas i vår tid med de förutsättningar som nu finns till detta.

Början är de högerpartier som florerar i Europa. Tecken i Sverige står ovan, i Europa likaså med Frankrikes utvisning av romer i spetsen prisat av bla Italien.

Frankrike som upplevt andra världskrigets förtryck och utrotning av judar och Italiens diktator Mussolini. Dessa länders generationer av i dag har ingen erfarenhet av deras förfäders förtryck och ser inte farorna vart de åter är på väg.