Google

Translate blog

lördag 29 januari 2011

Bror Duktig

Sagan om de tre grisarna har som sensmoral att den som är arbetsam och noggrann klarar av det mesta. Bror Duktig byggde ett hus av tegel vilket vargen inte kunde blåsa omkull. Här fick de slarviga bröderna Hurtig och Lustig även skydd sedan deras hus blåsts omkull av vargen.

Hurtig byggde av hö och halm. Han hade en stor tro på att allt skulle ordna sig, livet kunde tas med en klackspark och skulle levas för dagen utan tanke på morgondagen. Denna människotyp är vanlig idag, den handlar när den har pengar och har slut på dem, oberoende av inkomst, innan nästa lön kommer.

Inga värden eller större planer framåt finns. Hurtig-människor finns det många av ännu idag som inte upptäckt att det inte finns en reträtt när allt kraschar i form av sjukskrivning eller arbetslöshetsersättning. Man spar inte utan lever dag för dag.

Lustig byggde sitt hus av strån och grenar, inte heller detta hus stod för påfrestningen när vargen blåste. Det var ett bättre hus än Hurtigs men inte bra nog. Denna person är även den vanlig som ser ironiskt och komiskt på tillvaron och lever för att förnöjas. Film, musik och fester, här trivs denne person och någon tanke på morgondagen finns inte hos denna, utan livet ska vara ett nöje och inte planeras.

Båda brödernas motsatts, den av dem hånade Bror Duktig, var noggrann och sparsam. Han gjorde sitt bästa för att bygga upp en trygg tillvaro och ett gediget hus. Här fick de slarviga bröderna sedan rum när deras oansvarighet krossat deras drömmar.

Duktiga människor finns fortfarande som sparar för en osäker framtid och de är överlevarna som kanske kan ge skydd åt den oansvariga den dag detta levnadsmönster omöjliggörs. 

Det skydd samhället tidigare hade under några årtionden har tagits bort för de sämst ställda idag så sparsamhet är nödvändigt.