Google

Translate blog

onsdag 2 februari 2011

En bullrande värld


Vi som idag lever på denna planet har ingen aning om vad tystnad är eller hur det är att leva utan ljudet från maskiner eller musik.

För länge sedan var musik mycket ovanligt att få höra, säkert fanns det människor som aldrig hörde ett instrument under hela sitt liv. Ännu mer säkert är att de flesta enbart hörde naturens ljud och andras människors arbeten.

Tänk så fridsamt och idylliskt detta var. Jag tror inte många av de som lever i dag kan föreställa sig hur det var.

I dag kan många inte fungera utan ljud, mp3 spelarna finns i öronen på människor till och med när de är ute och går i naturen. Frågan är varför?

Är vi samma slags människor i dag som de som levde förr?

Knappast, bara någon generation tillbaks så ansågs musik vid en fest hemma som inget annat än oväsen. Man ville umgås, äta och dricka och tala med varandra. Kvinnor för sig, män för sig. Det var aldrig tal om musik i dessa sammanhang, om det nu inte var tex en 50-års fest då man hade hyrt lokal och bokat några spelemän för att anordna dans efter maten.

I dag låter detta som helt historiskt men är bara ca 40 år tillbaks i tiden.

Är då dagens generationer samma slags människor som gårdagens?

Nej. Det finns ingen likhet. Den nervositet, förändringsbenägenhet och stress som i dag präglar osäkerhetssamhället fanns inte och det är nytt.

För att klara av detta samhälle fick människan förändra sina värderingar och det har skett.  Därav skillnaderna mellan generationerna i dag, som gör att nästintill ingen vågar anställa någon över 50 eller 60 år gammal person, oberoende av referenser eller meriter.