Google

Translate blog

tisdag 8 februari 2011

Varför förändras musiksmaken generation för generation?

Varför förändras musiken ungdomsgeneration för ungdomsgeneration?

Speglar musikförändringarna samhällsklimatet? Jag påstår det. Gamla fina örhängen i schlagersammanhang lyssnar inte dagens unga, eller för den delen medelålders, på. Istället förundras de över att tidigare generationer kunnat njuta av dess texter och takter.

Visar inte detta att musik i första hand ska ses som tidsbunden i ett visst samhälles ideal och människor?

Jag påstår det, och som grund för detta ser jag vårt oroliga och förändringsbenägna, otrygga samhälle. Här har protester och oro resulterat i hårdrock med höga bastoner som går genom märg och ben. Musik som ingen hade lyssnat på för bara några generationer sedan.

I dag lyssnar även medelålders och äldre på, och tycker om, detta slag av musik. Det kan bara förklaras med tidens och människans oro som gör att det högljudda får människor att njuta, om det nu är därför de låter denna i mina öron ickemusik ljuda.

Men tiden är sådan, vad framtiden har i beredskap vet ingen. För min del lyssnar jag hellre på bilmotorer eller vilka maskiner som helst, om jag bara slipper hårdrocken som är mina örons fasa. Musik, om jag tvingas lyssna på detta, ska vara klassisk musik eller äldre dansbandsmusik.