Google

Translate blog

måndag 28 februari 2011

Allvarsmän, finns de ännu?

Män som det sågs upp till och som klart och tydligt visade pondus, kunskap, ärlighet och som inte ironiserade eller försökte vara roliga.

Profeter hörde till denna grupp. Befälhavare i krig, företagsledare, uppfinnare och tänkare (filosofer).

Finns dessa idag eller är de utdöda?

Jag påstår att de är utdöda i de flesta regioner. Vi får inte heller glömma de äldstes råd som fanns på många platser. Detta var mogna äldre män med lång livserfarenhet som det lyssnades på i kris eller vardagsbekymmer.

I dag finns inga trygga människor att rådfråga. Bara betalda konsulenter, psykologer mfl som under kontorstid försöker ge respons när den sökande fått en begränsad tid hos denne.

De är av båda kön vilket det inte var förr då allvarsmännen existerade.

På arbetsplatser och ute i umgängeslivet ska allt som kommer upp vid samtal ofta diskuteras och sönderdelas i detalj alternativt skämtas bort eller tystas ner. Samma sak i andra umgängesformer.

Den förtroendegivande samtalspartnern som visar på en lösning (bra eller dålig är betydelselöst bara en väg visas på allvar) lyser idag med sin frånvaro. Vuxenvärlden har för många blivit den eviga tonårstiden.

Många anser nog detta bra medan det har nackdelen att ingen konsensus eller trygghet finns längre, bara en accelererande förändringsmobilitet.