Google

Translate blog

torsdag 17 mars 2011

Vinälskare, vad är det?

Kan man känna skillnad på vinsmak? Till viss del säkert. Körsbärsvin har en annan smak är vanligt rödvin baserat på druvor eller vitt vin.

Men utöver detta är det svårt. Få kan, men många tror sig kunna detta. Det har blivit status att kalla sig vinkännare och att handla vin efter produktionsort, år och pris.

Ju dyrare desto finare anses det. Visst, det finns genom detta ett samlarvärde. Men utöver det ingenting. Jag och garanterat merparten av människor känner ingen skillnad på ett dyrt eller billigt vin mer än hur mycket sötma det finns. Sötare är godare precis som choklad är för de flesta.

Det fanns billigare hobbys förr om man ville samla på olika smaker och visa att man smakat på dessa. Läsk och öletiketter var ett samlarområde förr.       I dag är detta inte så vanligt.

Men vinhobbyn har blivit status. I de flesta fall är många med i vinprovningssällskap för att få sig en fylla utan att skämmas. Men vin är ett bra sätt att få huvudvärk, om man blandar olika slag.

Jag vet bara ett slags sprit där man slipper bakfylla, dock dricker jag aldrig numera, men i ungdomsåren drack de flesta, så även jag, inte öl i min bekantskapskrets, utan starksprit.

Den som önskar bli påverkad och slippa bakfylla ska aldrig blanda sprit, aldrig dricka olika slag av detta. En sort vet jag man aldrig får bakfylla av dagen efter, om man dricker detta bart som det är och inte blandar det. Bacardirom.