Google

Translate blog

onsdag 6 juli 2011

Att vara eller inte vara är frågan för dig i fas 3 eller dig med sjukersättning.

Att vara i detta sammanhang innebär att leva eller inte leva. Inte bara överlevnad utan även att respekteras och inte ses ner på som simulant eller arbetsskygg.

Men önskar någon vara sjuk? Önskar någon vara arbetslös?

Önskar någon att leva på en ynklig arbetslöshetsersättning i dag? Igår? Önskar någon att leva på sjukersättning som frisk? Idag? Igår?

Nej, alla önskar så hög levnadsstandard och lönehöjning som möjligt. Fråga vem som helst som har ett arbete om de inte tycker de vill ha bättre villkor och betalning. Svaret blir alltid JA.

Varför tror då vissa, med Reinfeldt i spetsen, att sjuka och arbetslösa inte vill arbeta om de inte får en än lägre nivå av sjukersättning eller a-kassa eller ger de bara sken av att tro detta?

Jag vet inte, men det är fördomar som grasserar och som uppmuntras av vår regering idag för att den vägen få sin ideologi av att ju fler sänkningar av ersättningar och ju fler kontroller av de som står utanför arbetsmarknaden och desto fler jobbskatteavdrag, desto fler arbeten uppstår och de sjuka och arbetslösa får dessa utan problem.

Hur naivt är inte detta resonemang om man själv upplevt ex arbetslöshet och inte bara tycker och tror.

Men så kom det ultimata, gratis arbeten i Fas 3 som ska kallas sysselsättning för att inte riktig lön ska utbetalas. Samma uppgifter som de om arbetar med lön gör i många fall, men som ska kallas sysselsättning när deltagare i Fas 3 gör dem.

Skrattretande och ironiskt, men skrattet fastnar i halsen när man förstår att det inte är ett skämt utan en arbetsmarknadsåtgärd som misslyckats men som för den delen inte ska tas bort då det även ska ses och kännas som en bestraffningsåtgärd för att man som arbetslös litat på Arbetsförmedlingen i jobbsökarsammanhang och denna misslyckats utan bestraffning för detta.

Istället ska då den arbetssökande bestraffas genom att arbeta gratis där arbetsgivaren får bidrag för att ge den fas 3 anslutne jobb (sysselsättning). Alternativt förvaras mot ersättning av en anordnare (arbetsgivare).