Google

Translate blog

lördag 3 september 2011

Ännu ett politiskt misslyckande pensionsreformen.


Valet av vem som ska ha hand om en persons sparande till pension har fått för många katastrofala följder. Det har blivit ett spelande på fonder (flyttande av fonder) likt spekulerande på aktiebörsen.

Några tjänar stora pengar, andra förlorar desto mer. Sedan det blev fritt fram för lycksökare att tjäna pengar på människors pensionsfonder har det blivit kaos.

Hur det kommer att sluta vet ingen, men ett positivt slut kommer knappast. En lek utifrån marknadsekonomins agenda har det blivit. Fler företag som tjänar pengar på att förvalta människors pensionssparande är enda följden.

Och det är inte människorna som sparar som gått med vinst utan de som förvaltar till en inte alltid låg kostnad.

Hur en politik som låter folk ta eget ansvar för sina pensioner genom att spela med dem, genom att flytta fonder hur som helst utan att de kan något om fonder är en gåta.

De flesta förstår inte aktiebörsen och hur man bör köpa och sälja här utan större risk. Vi ser bara hur många som godtroget köpte Telia aktien ex och förlorade det mesta av sitt sparkapital på denna.

Om människor ska kunna köpa och spela med sina pensioner måste de först utbildas i om vad de gör och hur det kan resultera i kostnader.

En helt orimlig begäran. Därför ska leken med pensioner stoppas och återgå till det gamla. De som inte gjort aktiva val är ju vinnarna i pensionsfrågan.

Detta visar att avregleringen var och är ett totalt misslyckande.