Google

Translate blog

tisdag 27 september 2011

Dessa förbannade lagar som fördyrar människors liv och berikar företag.

För inte så länge sedan kunde vi köpa glödlampor för några kronor styck som lyste bra. Visst tog de lite mer energi, men så farligt var det inte.

Sedan kom miljöfarliga lågenergilampor, fulla av kvicksilver, till priser som var av storleken 35 kr st, om inte mer. De lyste dåligt och skulle ha en viss uppladdningstid. Inte höll de så länge som det sades i reklamen heller, så en fördyring och försämring för konsumenten blev följden.

Nu ska priserna på dessa eländeslampor, inklusive ljusrör, öka med 20-30%.

Varför dessa lågenergilampor tvingades in på marknaden och den gamla hederliga glödlampan fasades ut innan en billig lågenergilampa kunde tillverkas är ingen gåta.

Säkert är det lobbying från företag som tillverkar dessa och ser en lönsamhet i att få bort den billiga glödlampan för att tjäna desto mer på lågenergilampor.

Fördelen för konsumenten finns inte. Den som tjänar på dumheterna är tillverkaren. Att sedan staten ligger bakom beslutet att få bort glödlampan gör inte saken bättre.

I USA protesteras det för fullt när samma förslag kommer här. Det ansågs vara konsumenten som skulle välja vilken lampa denne önskade, inte staten.