Google

Translate blog

torsdag 31 maj 2012

Konsulthysterin fortsätter i Sverige, kanske det passar in i arbetslinjen.


Coacher i tid och otid placerar arbetslösa i nyföretagares hägn.

Konsulter i all ära, många konsulter inom alla branscher har blivit en företagsidé. De producerar inget annat än ord och floskler.

Ett slags terapiverksamhet som nu även ska riktas till lärarkåren, som därmed anses mindre vetande om hur de ska planera sin undervisning.

Detta ska konsulter råda bot för.

Sverige har blivit ett tjänstesamhälle. Ett samhälle av konsulter som säljer förnuftstjänster. Självklarheter arbetsgivare och arbetstagare förr hade kunskap om utan konsultförklaringar.

Vem som helst kan idag bli konsult och sälja sin idé.

Om detta ska kallas försäljning av sunt förnuft, idéer och förslag eller bara är humbugverksamhet låter jag vara osagt. Men lönsamt är det och staten ser det som arbetslinjen, många lever på denna verksamhet.

Om den är meningsfull för någon mer än de som försäljer den är tveksamt. Men det ligger i vår tids anda att köpa tjänster av alla möjliga och omöjliga slag.

På arbetsförmedlingen har tvingats köpa upp dessa tjänster för att slippa hjälpa arbetslösa själva. Men likväl är arbetslösheten rekordhög år för år.

Detta tål att tänka på.

3 kommentarer:

Jenny(socialamedier@arbetsformedlnigen.se) sa...

Hej Dagens filosofiska tanke,
Jag heter Jenny och jobbar som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Vi prenumererar på blogginlägg som handlar om Arbetsförmedlingen.

Jobbcoachning är inte en heltidsaktivitet utan är ett extra stöd som kompletterar arbetsförmedlarens arbete att hjälpa den arbetssökane att hitta lediga lämpliga arbeten. Deltagarna i jobbcoaching väljer själva vilken leverantör de önskar gå hos, dessutom har de även möjlighet att byta leverantör om de så önskar.

De företag och organisationer som arbetar med jobbcoachning ska uppfylla och försäkra ett antal krav innan ett avtal tecknas.

De ska bland annat ha;
...
- Minst 1 års erfarenhet av professionellt coachningsarbete med inriktning mot människan i arbetslivet.

- Dokumenterad eftergymnasial utbildning eller dokumenterad motsvarande kunskap genom arbetslivserfarenhet utöver coachningsarbetet, inom ett eller flera av områdena arbetsledning med personalansvar, rekryteringsarbete, arbetsförmedlande, omställningsarbete, personaladministration, arbetslivspsykologi eller beteendevetenskap riktad mot vuxna.

- Aktuell kunskap om arbetsmarknad och arbetsliv genom minst 2 års dokumenterad egen arbetslivserfarenhet under de senaste 8 åren.

- Förmåga att kommunicera tydligt på svenska i tal och skrift.

- Mycket goda kunskaper i att använda datorbaserade ordbehandlings- och presentationsprogram, e-post samt Internet.

Endast jobbcoacher som uppfyller ovanstående villkor kan komma ifråga för tjänsten. På begäran av Arbetsförmedlingen är leverantören skyldig att redovisa CV eller meritförteckning som visar att jobbcoachen/jobbcoacherna har den erfarenhet som efterfrågas.

Med vänlig hälsning
/Jenny, arbetsförmedlare

Rolf sa...

Ja så var det säkert menat. Men hur blev det? I många fall enligt vad som står i denna artikel http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6096548.ab

Ett fiasko. Bättre hade varit att anställt fler arbetsförmedlare och vad jag hoppas ge dem en intern utbildning inom arbetsförmedlingen som jag förmodar alla arbetsförmedlare får och har.

Anonym sa...

Hej Rolf!
Jag heter Lisbeth och jobbar som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Det stämmer att vi arbetsförmedlare har intern utbildning och att alla får det. Även vi kan utföra jobbcoachning men ej lika djupgående och ej lika lång tidsperiod.

Med vänlig hälsning
Lisbeth, arbetsförmedlare