Google

Translate blog

torsdag 19 juli 2012

Många saknar fas 3 plats. Tack ni som vägrar ta emot slavar.


Ca 20 % av de som hamnat i fas 3 har inte arbetsförmedlingen lyckats hitta en fas 3 plats för. Anledningen är att antalet fas 3 medlemmar ökar samtidigt som att färre arbetsgivare tar emot gratis arbetskraft.

Detta är ett sundhetstecken. Fastän arbetsgivare kan få gratis arbetskraft och 5000 kr i bidrag för att emot personen, blir antalet som vill detta färre. Det visar att arbetsgivaren, kanske med stöd av sina anställda, inte vill medverka till att utnyttja människors utanförskap.

Samtidigt slipper de som inte kan beredas en plats, förödmjukelsen av att arbeta gratis för någon arbetsgivare och se sina arbetskamrater få full lön medan denne själv inte får någon lön alls.

Sundhetens tecken visar sig överraskande även i vissa kommuner, där man anställer fas 3 are så de kommer ur fasen. Exempelvis Malmö och Göteborgs kommuner.

Sedan finns motsatsen av kommuner, som Trollhättan m.fl. där man kallt utnyttjar fas 3 are fullt ut som arbetskraft och inkomst.

5 kommentarer:

Arbetsförmedlingen sa...

Hej!

Mitt namn är Magnus och jag jobbar som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Vi prenumererar på blogginlägg som handlar om arbete och arbetsmarknad.

Att det är svårt att hitta lämpliga sysselsättningsplatser inom Jobb och utvecklingsgarantins tredje fas är riktigt. Regeringen har ännu inte visat några tecken till att programmets utformning ska ändras. Att hitta fler platser är därför något vi utmanas att jobba vidare med.

En placering inom fas3 är ju ingen garanti för anställning men det är mycket positivt när anordnare anställer deltagare i sysselsättningsfasen. Det är också ett bevis på att åtgärden kan fungera som det var täkt med en jobbnära sysselsättning som sedan leder vidare till en anställning.

Det finns dock ett problem i att det sker i en för liten omfattning. Som arbetssökande har man själv möjlighet att lämna förslag på lämpliga sysselsättningsplatser om man känner till någon arbetsgivare som kan ha meningsfulla uppgifter att erbjuda. Det är något som vi ser att vi kan behöva uppmärksamma i större omfattning än vi gjort hittills. På så sätt skulle vi lösa två problem samtidigt. Dels kan deltagaren själv känna att sysslesättningen är mer meningsfull samt att det kan bli lättare att ordna fler platser.

Med vänlig hälsning
Magnus, arbetsförmedlare

Rolf sa...

Regeringen sa i fjol stopp till fas 3 men alliansen tog ingen hänsyn till beslutet. Fas 3 borde likt plusjobb eller beredskapsjobb haft en ersättning av samma slag. Avtalsenlig lön plus de jobbskatteavdrag som nu finns. Som fas 3 nu är utformad är den en bestraffning ekonomiskt av långtidsarbetslösa. Av den anledningen tror jag att många arbetsgivare inte önskar medverka i att anordna platser.Om sedan personer själv ordnar sin plats gör ingen skillnad det är fortfarande ett systemfel i hela åtgärden felet att ersättningen är för låg vilket får många att apatiskt sluta tro på en förändring och därmed bara acceptera sin placering.

Rolf sa...

Jag skulle kanske även säga att jag personligen träffat arbetsgivare som aldrig skulle ta emot en fas 3 are. Anledningen var att de inte tyckte om åtgärden.
Utöver det måste det kännas hemskt för de som placerats i fas 3 o inte får en plats. Det är ju förödmjukande att inte någon tar emot en person fast de får 5000 kr i månaden skattefritt för arbetskraften och slipper försäkringskostnader mm.
Förödmjukande för den som inte tas emot den får ju en än större känsla då av värdelöshet och obehövdbarhet

Arbetsförmedlingen sa...

Hej på er!

Jag heter Magnus och arbetar som arbetsförmedlare på arbetsförmedlingen.

Jag vill gärna bemöta de kommentarer ni lämnat till blogginlägget.

Det var riksdagen som röstade för ett stopp av anvisning till fas3, inte regeringen. Regeringen har istället fortsatt valt att bortse från beslutet som riksdagen fattade och visar ännu inga tecken på att vilja förända programmet. Regeringen har möjlighet att förhala beslut som fattas i regeringen i princip hur länge som helst. Kanske en systembrist i vårt demokratiska system.

Vi instämmer i det du säger Rolf. Det är inte bra för den som är arbetssökande att inte känna sig behövd på arbetsmarknaden. Behovet av fler sysselsättningsplatser är fortsatt stort och en rejäl nöt för Arbetsförmedlingen att knäcka. Samtidigt ska man komma ihåg att det ju ska vara uppgifter som inte är vanliga arbeten. Man har dock öppnat för att sysselsättningen till viss del kan vara arbetsnära uppgifter och det är för att det ska kunna ge bättre meriter och kännas mer meningsfullt än att t.ex. "måla om samma stolar flera gånger i olika färger". Här går vi en balansgång för vad är egentligen skillnaden på arbetsnära uppgifter och vanligt arbete. Där behövs en bedömning från fall till fall.

Många frågor och funderingar kring fas3 diskuteras flitigt på arbetsförmedlingens officiella facebook-sida. Besök oss gärna där, diskutera med andra och dela med er av era tankar, funderingar och förslag.

Med vänlig hälsning
Magnus, arbetsförmedlare

Rolf sa...

Självklart var det riksdagen och inte regeringen lite slarv från min sida. Att regeringen kan förhala beslut som tagits i riksdagen hur länge som helst skulle inte vara möjligt i en demokrati men tyvärr är det så har vi nu förstått.
Tack för tipset men jag vill ej ha facebookkonto. Ser mig genom min blogg vilken har en jämn ström av läsare som mitt medium att försöka väcka till tankar.