Google

Translate blog

tisdag 17 juli 2012

S lovar heltidsjobb. Men viktigare vore jobb överhuvudtaget till de långtidsarbetslösa.


Likt Malmö o Göteborgs kommuner borde det vara självklart för alla kommuner att ge några års riktigt arbete till de som kastats in i fas 3, där varken anställning eller lön finns.

Detta vore viktigare än heltid för alla som inte har ett heltidsjobb. Många av de med halvtidsarbete har ändå en standard som det går att leva på. Något som de flesta fas 3 arbetare inte har. Fas 3 arbetarna borde ha företräde till arbete mot att de redan anställda ska ha heltidsarbete.

Först arbete för alla som segregerats av moderaternas ekonomiska politik. Därefter rätt till heltid för de som så önskar.

De som är utan arbete ska först hjälpas, inte tvärtom. Idag har hela ansvaret lagts på den arbetslöse själv att hitta en arbetsgivare. En omöjlighet, då arbetsgivare sållar bort långtidsarbetslösa vid tillsättning av jobb, oberoende av hur mycket bidrag staten ger. Dock ger vissa arbetsgivare, efter två års gratisarbete, ett års arbete med särskilt anställningsstöd för den före detta fas 3 aren. I skolor är detta vanligt, där fas 3 aren varit klassmorfar etc. Men därefter är det slut och den tillfälligt anställde går tillbaks till fas 3, nu med en i de flesta fall, än mindre ersättning.

Men nu börjar till och med arbetsgivare, med undantag av ex jobbfabriken, Medborgarskolan och Vuxenuniversitetet att ha mindre intresse av att ta emot fas 3 are överhuvudtaget. Om det är för att få staten att öka de 5000 kr i månaden - skattefritt - de får för varje fas 3 are eller vad det handlar om, låter jag vara osagt.