Google

Translate blog

torsdag 20 september 2012

Färre jobb i krogbranschen momssänkning blev som väntat en flopp.


Tramset att lägre krogmoms skulle ge fler arbetstillfällen visade sig vara en flopp.

Det var säkert inte meningen heller med sänkningen, varför skulle fler sitta på krogen efterr en eventuell liten prissänkning av notan? Många ger och gav ju ändå mer i form av dricks än vad notan stod på. Några kronor hit o dit blev betydelselöst.

Det enda positiva blev att momsredovisningen blev enklare för caféer och andra matställen där man kunde äta på plats eller avhämta maten. Nu behövde man inte längre redovisa två momsslag.

Något positivt blev det. Varför det funnits två momsslag inom branschen är en gåta. Att hämta mat var billigare än att äta på plats.

Men att blanda in att det skulle ge fler arbetstillfällen var enbart fånigt, men en ursäkt för att göra redovisningen enklare för branschen och ett enhetligt pris på samma varor.

Som det står i länken från medföljande artikel att det gav färre arbeten i branschen är fel, det hade blivit färre i vilket fall som helst. Momsen har ingen signifikans i detta utan det handlar om lönsamhet, överetablering och konkurrens.