Google

Translate blog

torsdag 4 oktober 2012

Nu lämnar regeringen de i fas 3 för gott och satsar istället på att de inte ska bli fler.


Citat: I paketet ingår också att Arbetsförmedlingen ska bli bättra att hitta arbetsgivare som ställer upp med praktikplatser, skriver TT. ---- Ministern förvånad. Som också uppmanar arbetsgivare att ta ett större socialt ansvar:

– Min uppgift är nu att få Arbetsförmedlingen att bli bättre på arbetsgivarkontakter och verkligen dammsuga arbetsmarknaden efter schyssta arbetsgivare som vill ta emot en ung person och ge den en chans till en kostnad under 3 000 kronor i månaden. Jag är förvånad över att det fortfarande är så svårt att hitta de här arbetsgivarna, säger hon till TT.

Det innebär ett troligen fruktlöst försök att stoppa ökningen av gratisarbetande fas 3 are till förmån mot att tidigare sätta in arbetslösa på praktikplatser. Men inte blir det fler arbeten för det. Bara fler gratisarbetande. I ett tidigare skede. Knappast möjligt att det stoppar fas 3 platserna, efter det att tiden är slut på praktikplatserna fortsätter klockan gå mot slutstationen fas 3, för både unga o gamla.

Citat: Även det särskilda anställningsstödet till långtidsarbetslösa ska förstärkas enligt regeringen. Höjningen av stödets tak, från 750 till 890 kronor per dag som gällt mellan 2011 och 2013, ska bli permanent.

Mellan åren 2014-2016 beräknas det kosta 876 miljoner kronor.

– Det är en kraftig subvention till arbetsgivare, den är 80–85 procent av lönekostnaden upp till ett år och gäller personer som varit arbetslösa i 1,5 år, säger Hillevi Engström till TT.

Fungerar som ovan, men inte har det gett fler arbeten. Arbeten ges av arbetsgivare när behov finns, inte av sociala skäl. Sociala skäl för arbete är statens och kommunens uppdrag, inte privata arbetsgivares. Inte ens alla fas 3 som är gratis arbetskraft där arbetsgivaren får ca 5000 kr skattefritt i månaden för, får numera en plats. Arbetsgivare tar in folk vid behov, inte när de får gratis arbetskraft som de inte har användning för, så enkelt är det.

Till och med en arbetsmarknadsminister borde förstå detta!

Förslagen ovan ger endast ett resultat och det är att nu lämnas de i fas 3 åt sitt öde. Förslaget är ett förslag och ett hopp om att de i sista fasen inte ska bli fler och inte öka så snabbt som de gör nu.

Vi får se om det blir så, tveksamt tycker jag. En idiotisk arbetsmarknadspolitik som satts i rullning är svår att stoppa.