Google

Translate blog

söndag 20 januari 2013

Den dolda agendan bakom den sänkta restaurangmomsen?


Citat: I en debattartikel på Brännpunkt i Svenska Dagbladet i november 2011 skrev finansminister Anders Borg (M) och näringsminister Annie Lööf (C) att det var viktigt ”att i osäkra och oroliga tider kunna genomföra åtgärder som sänker priserna.”  

--- Lägre restaurangmoms skulle ge billigare mat på krogen. Ändå har bara 13 procent av restaurangerna i de svenska storstäderna genomgående sänkt sina priser. Det visar en granskning av 298 restauranger som DN gjort. Slut citat.

Inte blev maten billigare av momssänkningen, men vem hade trott det. Det blev bara ett sätt för näringen att behålla de priser de hade för att tjäna mer och nu har priserna även gått upp.

Säkert hade priserna idag varit desamma även utan sänkningen. Konkurrensen hade varit lite hårdare.

Därför var sänkningen en gåta. Förenklad bokföring blev det, men inget annat. Därför måste en dold agenda i arbetslinjens flum varit med i ett hörn. Dold för vanligt folk.
Kan det ha varit att det skulle bli lönsammare att driva krogar och matställen? Ett slags jobbskatteavdrag för företag?

Troligen är det anledningen, en lönsammare restaurangnäring. Fler jobb inom näringen har det inte blivit, knappast mindre svartjobb heller.

Men som sagt, agendan bör ha varit ökad lönsamhet för näringen, och varför då inte kalla det jobbskatteavdrag för restaurangnäringens ägare.

Men för att få igenom reformen var den öppna agendan i mantrat arbetslinjen, som ska skallas i alla möjliga och omöjliga sammanhang i alliansens värld att det skulle ge fler arbetstillfällen då kostnaden för ett restaurangbesök skulle minska och fler med arbete skulle få råd att äta ute och det härmed skulle behövas mer personal på restaurangerna.

Dolt bakom denna öppna agenda, vilken varje sunt tänkande människa misstänkte inte skulle hålla, är den dolda agendan och sanningen, att ge arbetsgivare en bättre lönsamhet och mindre krångel med två momssatser i restaurangbranschen och även besparing för skattemyndigheten genom att kollen på vilken momssats som tagits ut skulle upphöra, då nu bara en skulle finnas.

Inga kommentarer: