Google

Translate blog

tisdag 22 januari 2013

Slavmarknaden breder ut sig inom fler områden. Tystnaden likaså.


Citat: Hälften av hemtjänstföretagen i Stockholm har inte kollektivavtal. ”De som råkar värst ut är faktiskt de äldre. Om du inte tar ansvar för dina anställda, hur tar du då ansvar för verksamheten?”, säger Lena Ezelius, ordförande för Kommunal Gullmarsplan.

--- De har väldigt usla arbetsvillkor och låga löner. En kollega såg en kvinna dra runt en dammsugare på t-banan. En kvinna ringde häromdagen och berättade att hon arbetat hela julhelgen förra året för 98 kronor i timmen, säger Lena Ezelius.

Väldigt få har pensionsförsäkringar, eller särskilda sjuk- och arbetsskadeförsäkringar, eller OB-tillägg och övertidsersättning, enligt Kommunal.

– Och det är knappt någon som vågar berätta, åtminstone inte förrän de har lämnat sin anställning. De som arbetar i hemtjänstföretagen är ofta folk som inte får något annat jobb. Invandrarkvinnor – de är väldigt överrepresenterade – och ungdomar, säger Lena Ezelius. Slut citat.

Detta är en del av dagens s.k. arbetslinje i moderaternas Sverige. Laglöshet och arbetsvillkor som hör hemma för ett sekel sedan. Detta är konstruktionen av arbetslinjens flum, arbete utan hänsyn till de som arbetar eller de äldre som använder tjänsterna. Lönsamheten ligger hos arbetsgivaren, de anställda ska lyda och göra ett så billigt arbete som möjligt och den som köper tjänsten ska betala så mycket som möjligt.

Jag tycker det verkar vara en form av slavliknande förhållanden för de anställda, de vågar inte klaga, likt de som är i arbetsförmedlingens fas 3 inte heller vågar klaga, för risken av repressalier i form av arbetslöshet utan försäkringspengar.

Ja, vi ska självklart även ta upp något ur fas 3 idag med.

Denna usla förvaringsreform av arbetsdugliga arbetslösa, vilka inte fått den hjälp de skulle fått av arbetsförmedlarna på af och nu istället arbetar gratis åt företag - som ska kallas anordnare - och vilka får betalt för fas 3arens arbete mot att de håller närvarokoll på denne.


Citat: För ett år sedan krävde en majoritet i Sveriges riksdag stopp för fler arbetslösa i "Fas 3". Trots det har åtgärden vuxit kraftigt: 33 057 personer sysselsätts i dag hos privata och offentliga anordnare. "Slavarbete", säger Hillevi Larsson (S) från Malmö. Hon utesluter inte en misstroendeförklaring mot ansvarige ministern.
Annons:
Det låter som en slutförvaringsstation.
"Fas 3."
Och just så upplever många av deltagarna det hårt kritiserade programmet: En plats där människor förvaras. Sysselsätts med meningslös terapi. Eller utnyttjas som gratis arbetskraft.
Kanske är den dåliga klangen skälet till att namnet bytts ut. "Fas 3" heter numera "Sysselsättningsfasen". Slut citat.

Men hallå Hillevi, är det inte lite väl sent att framställa en misstroendeförklaring efter ett och ett halvt år? Vad är det som gjort att ni varit - och är - så rädda för att framställa denna misstroendeförklaring, redan för ett år sedan?

Feghet, rädsla för att fas 3arna själva ska fortsätta påstå att de trivs med sin tillvaro, vilket 80 % sa vid en undersökning av arbetsförmedlingen…
Visserligen var frågorna i denna vilseledande för att resultatet skulle bli detta, men jag förundras fortfarande över hur dumma de flesta som bevarade dessa frågor måste ha varit.

De grävde sin och sina medarbetares grav och tog luften ur riksdagsbeslutet att avskaffa fas 3!

Rädslan fanns kanske att något än sämre skulle komma om fas 3 lades ner. Men det är inte fas 3 som är fel i första hand, utan den ersättning deltagarna får. En lön likt forna beredskapsarbetare hade är lösningen på arbetsuppgifterna som görs inom fas 3. 

Inga kommentarer: