Google

Translate blog

tisdag 1 oktober 2013

Arbetsförmedlingens handläggare tjatar om vikten av referenser i CV men arbetsförmedlingen själv kollar inte referenser på de som ska coacha arbetssökande.Citat: AF kollar inte referens. Trots att bolag som ska hjälpa arbetslösa och nyanlända måste uppge en tidigare erfarenhet som referens, så kontrolleras inte dessa av Arbetsförmedlingens upphandlare. Slut citat.

Inte är det konstigt att lycksökare och mer eller mindre mystiska företag får dessa uppdrag, säkert i många fall med uppdiktade referenser då de inblandade vet att det är liten risk att uppge förskönande referenser.

Citat: Men är inte själva poängen med en referens att man kollar det innan nån får ett uppdrag?

– Vid referens vid till exempel en anställningsintervju är det så man går tillväga. Vi har krävt ett kvalificeringskrav, att man ska deklarera att man har genomfört den här typen av uppdrag tidigare. Slut citat.

Så det är enligt arbetsförmedlingen viktigare att kolla en referens när man anställer en person än när man ger uppdrag till en anordnare eller företagare att ta hand om en grupp arbetssökandes framtidsmöjligheter till ett arbete.

Vi har sett vad följden blir, dagisverksamheter för vuxna arbetssökande där inget av detta dagispyssel av skilda slag ligger ens i närheten av en anställning eller kontaktmöjlighet för ett arbete!

Vad som skulle kollas i första hand när arbetsförmedlingen tar in dessa - i många fall kufiska aktörer - är att inte ta in några som inte har bra kontaktnät på arbetsmarknaden och inte kan visa att de förmedlat kontakter till arbetssökande som gett arbete. Nya aktörer ska naturligtvis få en kort provmöjlighet att hjälpa arbetssökande men de ansvariga ska ha rätt kunskaper, kollade referenser och bevisligen kontakter på arbetsmarknaden.

Om inte tillräckligt med aktörer kan finnas finns ingen anledning att använda lycksökarna, det kostar bara pengar och de arbetslösa som inte kan beredas plats hos seriösa företag, kan då lika gärna gå hemma och skriva de rapporter som numera ska skrivas varje månad om vilka arbeten de sökt och sända in dessa månadsvis.

Inga kommentarer: