Google

Translate blog

tisdag 10 december 2013

Ännu för tidigt för SD att regera, valet 2018 blir deras val, men Jimmie Åkesson visar redan nu vägen dit.Citat: SD-ledaren Jimmie Åkesson är beredd att tillfälligt släppa invandringsfrågan för att få komma in i den politiska värmen efter nästa val. Slut citat.

Säkert kommer Jimmie Åkesson att lyckas med detta. Men inte till valet 2014. Först valet 2018, enligt mina tidigare resonemang,  kommer Jimmie Åkesson att vara en regeringspartner till alliansen.

Men uttalandet kommer i rätt tid. Det kommer att ge signaler till många att något kommer att ske i framtiden likt det gjort i många europeiska länder i dag och redan i Norden.

Systerpartier till SD sitter redan i regeringar i Danmark, Norge och Finland.

Mitt tips igen, valet 2014 kommer båda blocken att vägra ta in SD i en regering, dock kommer SD att få en vågmästarroll vid många riksdagsbeslut nästa mandatperiod.  De kommer att få ca 10 % av rösterna vid valet 2014.

Vid valet 2018 kommer den siffran att ligga på 16-18% och då blir SD ett samarbetsparti till alliansen och kommer in i regeringen. Troligen försvinner något av de nuvarande lydpartierna till moderaterna under 4 % spärren också.

Jag är övertygad om att tipset håller. Men redan nu verkar - vid vissa opinionsundersökningar - mitt tips om att 10 % av befolkningen stöder SD kan vara för lågt. 
 Men jag tror likväl att det vid valet 2024  blir det ca 10 %  inte mer.