Google

Translate blog

torsdag 12 december 2013

Anledningen till aktivitetsrapporterna klarlagd, besparing på arbetssökande, Anders Borg ler o åberopar den s.k. arbetslinjen.Citat: 38 000 arbetslösa lämnade inte in aktivitetsrapporter i november, enligt preliminära siffror från A-kassornas Samorganisation. Nu växer oron för att arbetslösa ska bli utförsäkrade på löpande band. --- Den 1 september infördes en ny straffskala för arbetslösa med a-kassa. Skalan har fem steg. Det första är en varning. Det femte är avstängning från a-kassan.

– Vi har redan medlemmar som är uppe på det tredje steget. Sedan är det bara två steg kvar innan de är ute ur försäkringen. Det går fort, konstaterar Olle Åkerlund, föreståndare för IF Metalls a-kassa.

Det här är dåliga nyheter för landets arbetslösa och goda nyheter för Anders Borg. Här kan staten spara miljarder på de arbetslösas bekostnad.

I stället får kommunerna ta notan i form av högre utgifter för socialbidrag. Slut citat.

Men kan det inte vara skälet till aktivitetsrapporteringen, att så många som möjligt ska bli utförsäkrade?!

Det ligger en enkel metod i systemet som gör att det blir mycket lätt att utförsäkras och beroende på handläggares önskan om jobbsökeriantal kan det gå fortare än man tror.  Med andra ord, inte bara de som misslyckats med att sända rapporten - vilket verkar vara inbyggt i systemet att det ska vara krångligt för att många ska ge upp - så finns även den mänskliga bedömningen inbyggd i form av vilket antal arbeten en arbetssökande ska söka för att inte utförsäkras.

Åtgärden är säkert en del av alliansens dolda agenda här i form av att sätta så många arbetssökande som möjligt utanför a-kassan, för att tvinga dem att istället leva upp sina ev. tillgångar innan de kan få försörjningsstöd.

Med detta hoppas de ytterligare skärpa den ekonomiska segregationen, vilken ligger som ett hot och agenda i deras så kallade arbetslinje.