Google

Translate blog

måndag 4 augusti 2014

Arbetslösa kommer att fortsätta förnedras. Arbetsgivare idag totalt skamlösa i många fall.


Citat: Vi har dock få skäl att tro att Fas 3 kommer att ersättas av någon substantiellt ny insats. Hos samtliga riksdagspartier är grundidén densamma: de arbetslösa ska helt enkelt tvingas till olika aktiviteter för att sporras till att ta vilket jobb som helst. --- Detta har alltid varit grundtanken med arbetslinjen: gör arbetslösheten till ett helvete så att folk söker sig därifrån. Slut citat.

Jag tror även att det blir mycket liten skillnad på behandlingen av arbetslösa efter valet. Problemet är inte vad arbetssökande gör utan den usla ersättning de får att leva på. Vi kan inte trolla fram arbeten men däremot rättvist fördela de resurser som finns i samhället, istället för att ge usla villkor i a-kassan exempelvis och hela tiden sänka skatterna med jobbskatteavdrag.

Sedan har vi de skamlösa arbetsgivarna av idag. När jag var 13-14 år på 1960-talet praktiserade jag på företag under mitt åttonde folkskoleår. Men det var då självklart att den arbetsgivare jag eller mina kamrater praktiserade hos betalade för den arbetskraft denne då fick från skolan.

Lön fick vi, på arbetsplatser där det producerades fick vi ackordslön. Jag själv praktiserade som hjälpreda hos elektriker men jag skulle ha något för det sa han och på den tiden var 10 kr om dagen pengar det också. Likt nu fanns inget som sa att en praktikant skulle ha lön. Men arbetsgivare hade heder och utnyttjade inte folk. Inte mer än att vissa betalade dålig lön under avtalet och avskydde kollektivavtal.

Men som nu - gratisarbete - fanns inte.


Nu används sommarlovlediga ungdomar av vissa usla arbetsgivare som gratis arbetskraft och detta har ökat förvånande mycket enligt LO.

Citat: Normalt handlar de flesta frågorna om lön, arbetstider och arbetsmiljö. I år har det mönstret förändrats. Stefan Gradin beskriver tre typer av ärenden som har ökat kraftigt:

• Ungdomar måste provjobba gratis för att ha chans att få jobbet.

• Ungdomar blir lovade jobb – men när de kommer på den avtalade tiden finns inget jobb. Eller också har någon annan fått arbetet. Slut citat.

Alliansens skapande av en ”arbetslinje” är en skambeläggande linje som enbart har till syfte att förbilliga arbetskraften och öka antalet arbetssökande.

Ett steg till detta var fas 3 och usel a-kassa. Ett andra utförsäkringen av sjuka.

 

Inga kommentarer: