Google

Translate blog

torsdag 25 september 2014

Varför har inte läkemedelsindustri och stater tänkt framåt o satsat på vaccin till Ebola?


Citat: Chefen för det amerikanska smittskyddsinstitutet, läkaren Tom Frieden, menar att situationen är att betrakta som världens första ebolaepidemi, sett till det stora området som sjukdomen spritts över, rapporterar AP.

– Vi har sett ebolautbrott förut. Det här är den första epidemin som sprider sig till så många länder och det utvecklas utom kontroll Slut citat.

Ebola har funnits länge men likväl har inte läkemedelsindustrin satsat för fullt för att ta fram ett vaccin. Anledningen är säkert att det inte lönar sig att ta fram något som enbart kan användas i fattiga stater och bland fattiga personer i Afrika. Det lönar sig inte.

Nu när epidemin står för dörren och mycket möjligt kan spridas över vår värld har man plötsligt ej testade medel att prova och de verkar vara medel som har fungerat på de två läkare från USA som de testats på.

Hade stater och läkemedelsföretag forskat fram vaccin redan när Ebola upptäcktes kunde de som drabbats botats och vaccinering gjorts i de områden där dessa utbrott kom.

Då hade vi haft kontroll på viruset för länge sedan. Men ingen ville betala förrän nu när det gäller forskning om detta skydd. Kanske det är försent nu.

Vi ser på tokiga händelser i drabbade områden där patienter tas ut från sjukhus då dumskallar här nere påstår att de sjuka inte är sjuka utan kannibalföda.

Just sådana uppfattningar kan få epidemin att spridas ut i världen. När ett nytt farligt virus uppstår eller uppkommer ska forskning omedelbart komma igång för att stoppa dessa virusspridningar, kostnaderna för detta ska stater  hjälpas åt att finansiera.

 

Inga kommentarer: