Google

Translate blog

onsdag 24 december 2014

Uppmärksamhet kan skapas på skilda sätt, här ett av de vanligaste, nytolkning av Mona-Lisa porträttet.


Leonardo da Vincis världsberömda målning Mona-Lisa har tolkats och omtolkats av forskare, filmmakare och bokskrivare i århundraden.

Vem var det som avbildades?  Den idag vanligaste tron är att det är hustrun till en florentinsk köpman vid namn Francesco del Giocondo.

Men bevisen är inte 100 % och därför fortsätter teoretiker som vill bli kända att fantisera vidare. Senast denne:


Citat: Enligt Angelo Paratico föreställer porträttet Mona-Lisa inte alls hustrun till en förmögen köpman - utan är i själva verket Leonardo da Vincis egen mor.  Slut citat.

Från den utgångspunkten fantiserar denne man vidare men medger att teorin är tunn, och hoppas för att få bekräftelse få ta DNA-prover från nu levande släktingar, vad det ska bevisa förstår jag inte. Mona-Lisa, vilken ingen vet säkert vem hon var, kan knappast tas DNA från.

Har inte hittat något om var köpmannens hustru som nämns ovan ligger begravd. Därför är bevis på släktingar till da Vinci meningslösa om inte test på ovanstående kvinnas kvarlevor också kan tas. Vad som då ev. om det vore möjligt kan bevisas, om det inte redan bevisats motsatsen, är att köpmanskvinnan inte är släkt med da Vincis efterkommande.

Nej, teoretikern är enligt mig enbart ute efter att bli känd, genom att lägga fram en ny tunn teori som uppmärksammas av media just för att teorin gäller en tavla som är världskänd.

 

Inga kommentarer: