Google

Translate blog

lördag 1 mars 2014

Till vilket pris och vem fick betala med sina liv och sin framtid och ekonomi för att Sverige ska ligga i topp som en av den bästa av världens ekonomier?Citat: Indexet bygger på en rad faktorer som till exempel ekonomisk stabilitet, tillväxt, social utveckling, lagstiftning, miljö och hållbarhet. Totalt bygger indexet på tjugo olika variabler. ---Sverige toppar rankingen med en indexökning på 5,7 enheter under perioden 2000-2012

---Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, har inte läst undersökningen men är i allmänhet skeptisk till den här typen av index.

– Det är som att addera äpplen och päron. Man väger ihop ett stort antal indikatorer men det är väldigt oklart vad man egentligen mäter. Det är bättre att titta på olika dimensioner och sedan uttala sig om dem, som till exempel tillväxt, sysselsättning eller jämställdhet, säger han till Expressen.se. Slut citat.

Men hur kan världens bästa ekonomi inte anse sig ha råd att betala en indexhöjning eller basbeloppshöjning år för år av en sänkt a-kassa?

Inte ha råd att höja denna, inte ha råd att ge en trygghet vid sjukdom utan istället utförsäkra människor!?

Inte ha en skola likadan för alla utan istället skolor som sorterar ut icke önskvärda elever och placerar dessa i skolor utan läxhjälp. Läxhjälp får istället de föräldrar som har råd betala för.

Låta sjukvården gå på knä och ge vård för dödligt sjuka i första hand till de som kan betala ur egen ficka i tid? Betala ut jobbskatteavdrag med sådan iver att det senaste fick lånas pengar till?

Låta arbetslösa gå arbetslösa utan arbete och till slut sända dem till fas 3 - slutstationen - där folk får betalt för att låsa in dessa olyckliga själar? Låta arbetsförmedlingen sjunka så lågt att de nästan slutat förmedla jobbkontakter för att istället bli en kontrollstation av de arbetssökandes eget jobbsökeri!?


Men kanske det är sådant eländesskapande och segregationsarbetande i politiken som får en ekonomi att blomstra - att ta från de sämst ställda och lämna dem i sticket förutom att kontrollera dem så de faktiskt söker arbete och inte är sjukskrivna för länge

Att titta på de saker jag räknat upp ovan och kanske lägga till alla otroligt naiva avregleringar i samhället skulle kanske få Sverige att framstå som det land det blivit.

Ett ojämlikt och kallt samhälle för de som inte har arbete eller har blivit långtidssjuka.

Ett land inom dessa områden i fritt fall.