Google

Translate blog

onsdag 4 juni 2014

Bestraffningen av de som tillfälligt blir sjuka kanske kan tas bort igen. Karensdagen ett ofog av regeringar. Riksdagsledamöter och partiledare vägrar använda den.


Vi har för inte så länge sedan läst om Annie Lööf m.fl. som inte bryr sig om karensdagar utan enbart blir hemma och tar emot sin lön som om ingenting hänt.


Citat: april 1993 återinfördes karensdagen. Då hade den varit slopad sedan 1987. I fem, sex år levde vi alltså utan karensdag. Under de första åren dessutom med 100 procents sjukersättning från första dagen. Slut citat.

Det var andra tider då människor värderades som lika mycket värda och inte som idag sågs som värdelösa om de inte hade arbete och då  inga jobbskatteavdrag för att ekonomiskt göra skillnad på människor fanns i politikers agenda.

Idag är det tvärtom det gamla högerspöket har haft makten i snart åtta år och det har arbetat snabbt och effektivt för att montera ner välfärd för alla, ökat de ekonomiska klyftorna och skapat fördomar och inlåsningseffekter (fas 3 och jobb och utvecklingsgarantin) för arbetslösa.

Frågan man ställer sig är vad en slopad karensdag i vår tid innebär om alliansen får fortsätta? Knappast 100 % ersättning från första dagen igen.

Mitt tips är en låg ersättning från första dagen - men enbart till de med arbete. De utan som är i fas 3 exempelvis, får garanterat behålla sin karensdag.

Om inte det skulle gå igenom i riksdagen kommer med alliansens politik garanterat förslaget att fällas då de i en slopad karensdag garanterat vill ha kvar en som de kallar ”jobblinje” att de utan arbete inte ska få en slopad karensdag  för att få a-kassa medan de med arbete ska få slopad karensdag


Däremot kommer partiledare säkert att fortsätta med att intesjukskriva sig utan få 100 % av sitt arvode eller lön även efter en slopad karensdag för vanligt folk. En slopad karensdag som garanterat inte ger 100 % av lönen för vanliga arbetstagare och garanterat ingenting första dagen för de ex i fas 3.