Google

Translate blog

tisdag 10 juni 2014

Landsbygdsministern vill införa hållbarhet enligt handelns tolkning för viss mat och handeln kan då få möjlighet att sälja mat som behandlats för att hålla i årtionden.


Citat: Bäst före-datumen på vissa matvaror kan försvinna. I alla fall om Eskil Erlandsson får sin vilja igenom.

I dag måndag driver han förslaget i ett möte med EU:s övriga jordbruksministrar i Bryssel.

---  – Det gäller till exempel pasta, kaffe, te och buteljerat vatten, säger han. Slut citat.

Hur ska då konsumenter veta som öppnar en pasta och kokar densamma för att upptäcka att den med ålderns rätt blivit smaklös? Det går ju inte att se på en förpackning av pasta om den är ny eller tiotals år gammal. Inte heller kan det ses på kaffet i butiken när det ligger i vakuum förpackningen om den är årtionden gammal.

Eskil Erlandssons förslag verkar vara början på att vi åter ska få bort all form av bäst före-datum igen.

Skillnaden idag mot då vi tidigare hade en matmarknad där detta inte fanns är att såldes mycket i lösvikt eller i paketering där man såg hur innehållet såg ut.

Skillnaden är även att visste den tidens husmödrar och hemmafruar hur en färsk mat skulle se ut eller lukta. Man hade lärt sig genom generationer.

Idag finns inte husmodern eller kunskapen kvar och matförgiftningar kommer säkert som ett brev på posten om Eskil Erlandsson får som han vill. Jag tror knappast det i hans värld existerar att det ska massutbildas hela svenska folket av idag hur bra eller dålig mat ser ut och luktar.

Människors kunskap idag går direkt efter bäst före-datum, när den gått ut kastas maten, man litar blint på dessa siffror. Att skola om svenska folket till något annat idag är svårt, kanske omöjligt.