Google

Translate blog

söndag 12 oktober 2014

Hur dumma är ryssarna? Vill de ha skarpare motstånd vid en konflikt? Flygkränkningar är enbart positiva för det land de flyger in över, då det ger signaler om svagheter som måste tätas.


Citat: På sin blogg skriver Carl Bildt att "det handlar om den allvarligaste flygkränkning från rysk sida som ägt rum under de år jag varit utrikesminister".

Gabor Nagy, flygtaktisk chef i Högkvarteret, uppger att de två ryska stridsplanen upptäcktes av försvarets sensorer "väl söder om svenskt territorium i södra Östersjön". Slut citat.


Citat: Sex ryska jaktplan möttes av amerikanska och kanadensiska plan utanför Alaska.

Planen flög in i USA:s identifieringszon för luftförsvaret (ADIZ). Slut citat.

Händelser av detta slag ökar beredskapen och försvarsanslagen.

Självklart är händelser av detta slag positiva för det land som drabbas då det ger en signal om att man måste mobilisera och öka försvarsanslagen så man har beredskap vid skarpt läge. Så händelserna ovan är enbart positiva - men otrevliga - för Sverige och USA.

Man ser var svagheter kan finnas och förhoppningsvis täpper man till dessa.

Men det ger tvärtom effekt för Ryssland. Att flyga in i fredstid över främmande makt ger bara denna främmande makt möjligheter att hitta sina svagheter och att täppa till dessa. Detta ger inget för Ryssland mer än att de måste vara beredda på en  starkare försvarsmakt vid en konflikt.

Ryssland hade varit intelligentare om de aldrig gjort inryckningar av detta slag, då hade ex. USA eller Sverige invaggats i en falsk trygghet och - som i Sveriges fall - fortsatt nedrusta. Nu blir det tvärtom.

Det blir rena sandlådeleken med inflygande ryska plan av detta slag.

Enbart ett sätt för Ryssland att visa att de har plan och kan komma in när de vill samtidigt som det ger en signal för det land de flyger in över att mobilisera och förstärka skyddet.

Det ger med andra ord en fördel för det land som de flyger in över då man där får veta om deras försvar måste förstärkas.