Google

Translate blog

måndag 10 november 2014

Den vaggande månen runt Saturnus.


Citat: Månen som kretsar runt Saturnus ser ut som något från Stjärnornas krig, och nu har forskare upptäckt något märkligt med den: Månen kränger fram och tillbaka. En svensk astronom har en våldsam teori om varför. Slut citat.

Man tror att månen kan ha träffats av en meteor och därmed kommit ur balans en obalans vilken kan ha ökat och även ha sin grund i att ett underjordiskt hav skvalpar i dess inre enligt vissa forskare.

Hur detta skvalpande hav kan finnas är en gåta då det i samma artikel påtalas att smällen månen en gång fick gjorde att månen har sprickor rakt igenom.

Samtidigt som lösningen på krängningarna inte uppmärksammats fastän detta kan utläsas ur artikeln.

Vår måne kränger också, dock i betydligt mindre skala, på sin väg runt Jorden.

Lösningen är därför enligt mig att krängningen är påverkan från Jorden då det gäller vår Måne.

Medan krängningarna av månen Mimas vilken inte har en större yta än Sveriges då den går runt jätteplaneten Saturnus självfallet påverkas betydligt mer än vår Måne som i storleksordning jämfört med vår Jorden är betydligt mindre.

Krängningarna påverkas säkert av dragningskraften från den planet en måne kretsar runt. Lösningen bör kunna räknas ut av matematiker inte av fantasifulla teoretiker som underjordiska hav i sprucken månes yta.