Google

Translate blog

söndag 16 november 2014

Samma idiotiska arbetsmarknadspolitik som under 1970-talet, då stöttade staten bl.a. varvsindustrin, nu stöttas alla företag som vill anställa med statliga lönebidrag.


Citat: Det här märks inte i den politiska debatten. Alla pratar om 37 000 traineejobb och 13 000 utbildningsplatser för sex miljarder på fyra år.

Ingen pratar om 185 000 jobb med bidrag för 20 miljarder kronor bara i fjol. I år ser siffran ut att landa på 200 000 jobb.

Till det kommer 45 000 praktikplatser för arbetslösa förra året och 25 000 hittills i år.

Det här är gratis arbetskraft eller arbetskraft till reapris. Jobben återfinns framför allt i tre branscher: hotell och restaurang, städbranschen och handeln. Redan subventionerade branscher, som hotell- och restaurang och rutstäd, får ännu ett bidrag.

--- I teorin kan ett jobb med bidrag leda till ett jobb med vanlig lön. Det händer i undantagsfall, men oftast leder ett jobb med bidrag till ett nytt jobb med bidrag med en period av arbetslöshet i skarven.

Den statliga rean på arbetskraft har gjort en del arbetsgivare ointresserade av arbetskraft till fullt pris. Varför betala ordinarie pris när det är rea året runt?

Slut citat.

Vi äldre minns hur staten pumpade in pengar ivarvsindustrin för att rädda jobben. Resultatet blev likväl efter några år nedläggning då branschen konkurrerades ut av låglöneländer.


Idag reas löner ut, idag har 200 000 personer bidragsjobb. Hur länge kan staten pumpa in pengar och betala lönerna för svenska företagare? Alliansen var inte sämre med detta, bidrag på bidrag för att anställa kom fram. Detta är inte marknadsekonomi utan planekonomi.

Att staten betalar merparten av lönekostanden i särskilt anställningsstöd, låter företag slippa betala skatt för vissa anställda och låter företag använda arbetskraft gratis som praktikanter eller fas 3 are medan bidragen för deras överlevnad betalas av stat eller kommun.

Svenska samhället är kaos, ett kaos som kommer att krascha med tiden.

Det är en omöjlighet att behålla alla dessa bidrag till företag för i många fall konstlade jobb eller för att stötta företag med mindre lönsamhet så dessa kan konkurrera ut stabila företag där löner betala ut av kollektivavtal utan statliga lönebidrag.