Google

Translate blog

söndag 25 januari 2015

I många år skulle Europa bevisas som skapelsens och kulturens vagga. Men att rita och måla är troligen något som finns och har funnits i alla människor sedan skapelsen.


Citat: Men redan för ett år sedan fanns det mycket som talade emot att européer uppfann konsten. Till exempel det faktum att enklare typer av dekorationer, i form av ristade sicksackmönster på en sten, har hittats i Blombos i Sydafrika och daterats till minst 70 000 år. I både Marocko och Israel har hittats pärlor, genomborrade för att bli smycken, som är ännu äldre.

Man kan inte komma ifrån det faktum att arkeologer har varit väldigt mycket mer aktiva i Europa än i andra delar av världen. För att hitta något måste man ju leta. Och fynden måste dateras med de bästa metoder som står till buds.

--- människor på olika håll utvecklade sin egen konst, oberoende av varandra.

Andra namnkunniga experter, som Chris Stringer i London, menar däremot att människan måste ha haft med sig konsten redan från Afrika och Mellanöstern.

Några fortsatte åt öster och hamnade i Indonesien och Australien. Andra gick åt nordväst och Europa.

Det är vad jag tror. Oavsett riktning hade vi musik, konst och abstrakt tänkande med i vår lätta packning. Slut citat.

Troligast är konsten att skapa målningar lika universell bland mänskligheten som konsten att gå på två ben eller att tala.

Att då vetenskapen i första hand letat efter bevis för att detta uppkom i Europa har politiska förtecken, inte vetenskapliga. Vetenskaparna köptes förr eller var helt enkelt politiker och stolta nationalister och mångas mål var att bevisa att civilisationens vagga var Europa.

Även i Sverige fanns forskare som på allvar ansåg att all kultur och utveckling kom från Skandinavien.

 

Inga kommentarer: