Google

Translate blog

måndag 26 januari 2015

Var finns spökskeppet Ljubov Orlova vilket för ett år sedan plötsligt sände ut signaler?


För cirka ett år sedan var spökskeppet Ljubov Orlova enligt tecken på väg mot Brittiska öarna. Men det kom aldrig något skepp.

Skeppet, vilket flöt sedan något år tidigare någonstans på havet ljudlöst och troligen överfullt av kannibaler i form av råttor, hade plötsligt börjat sända ut signaler vilka spårades till att skeppet var på väg mot Storbritannien.


Citat: Sedan den 4 februari 2013 har ”Ljubov Orlova” förts med strömmar och vindar runt i ett område i norra Atlanten. Senaste livstecknet från spökskeppet var den 12 mars förra året då en signal från ett automatiskt system ombord fångades upp.

-- Hur det nu ligger till med fartygets position på världshaven så kan fartyget allt mer närma sig de brittiska öarna eller Island. Eller också sjönk det redan den 23 februari 2013 då den sista signalen från det uppfattades:

– Vi vet inte varför signalen plötsligt började låta. Kanske gjorde den det av sig självt, kanske sjönk fartyget. Allt är bara spekulationer, sa kapten Wayne Jarvis vid Joint rescue coordination centre i Halifax till tidningen The Telegram.

 

Hur det ligger till med råttorna är en annan historia.

En fotnot när det gäller övergivna fartyg som fortfarande kan flyta omkring på de sju haven stod att läsa i New Scientist i oktober förra året.

Där konstateras att svenska ”Baychimo” som övergavs sedan det fastnat i packisen 1931 sågs flyta omkring utanför Alaska i mer än 30 år. Senast någon siktade det var 1969. Om ”Baychimo” har sjunkit eller nu fått sällskap av ”Ljubov Orlova” får vi kanske aldrig veta. Slut citat.

Nog är det spännande och nog finns mycket som behöver en förklaring.

 

Inga kommentarer: