Google

Translate blog

fredag 3 april 2015

Jupiters måne Ganymede har en otroligt djup ocean under sin istäckta yta.


Citat: Nasa har misstänkt det sedan 70-talet men nu kan de bevisa det. Det finns en ocean som gömmer sig på Jupiters måne Ganymede. Oceanen är drygt 100 kilometer djup och gömmer sig under ett 150 kilometer tjockt istäcke.--- Oceanen är drygt 100 kilometer djup och gömmer sig under ett 150 kilometer tjockt istäcke. Slut citat.

Ganymede är ingen liten måne den är något större än planeten Mars. Men ingen kan idag säga hur den kemiska sammansättningen av vattnet på månen är sammansatt.

Vatten behöver inte innehålla eller kunna innehålla liv.

Vi kommer ihåg den nyligen lyckade undersökningen av Rosetta på kometen 67P aka Churyumov-Gerasimenko vilken innehöll livets byggstenar kol,syre o vatten men av en kvalitet som inte kunde skapa liv av det slag vi känner.


Citat: Nu visar dock Rosettas analyser att andelen deuterium i kometens vatten är hela tre gånger högre än vattnet på jorden. 67P/Churyumov-Gerasimenko tillhör samma grupp av kometer som 103P/Hartley 2, kortperiodiska kometer, men den senare visade en andel av deuterium som bättre stämmer överens med jordens vatten.  Resultaten tyder på att inte alla kometer av denna grupp kan förklara jordens vatten – det gör asteroider till den mer sannolika källan för jordens vatten. Slut citat.

Troligen är vattnet på Ganymede inte heller av samma slag som det på vår Jord. Vi är unika och ensamma och skapade av material som omformats men finns i annan form i universum.

Inga kommentarer: