Google

Translate blog

tisdag 12 maj 2015

Merkurius hemligheter avslöjade och dessa var överraskande.


Merkurius sågs i många år som en omöjlig planet att hysa liv. Med samma sida mot solen och samma från solen blev den en planet man såg som otroligt kall på ena halvan och otrevligt varm på motsatta sidan. Planeten hade ingen rotation likt de flesta andra planeter har. Men idag har detta visat sig falskt planeten roterar.


Nu är en fyra års resa till planeten snart överståenden. För fyra år sedan skrevs bland annat följande i tidningen forskning och framsteg,


Citat: På 1990-talet avslöjade allt bättre radioantenner allt fler detaljer. Ett område vid den norra polen ger samma eko på radarbilderna som de isiga Jupitersatelliterna och polarkalotterna på Mars. Men is är väl omöjlig på den solheta Merkurius? Kan det i stället vara några exotiska eller onormalt järnfattiga bergarter? Sådana kan under vissa omständigheter reflektera signalen effektivt. Slut citat.

 
Frågan om is på en planet som ligger så närma solen har varit ett stötesten i forskningen. Tecken tydde på att så kunde vara fallet men alternativa förklaringar sågs som mer troliga.


Men nu vet vi resultatet.

Citat: Tack vare sonden Messenger har man bland annat upptäckt ett tjockt istäcke vid Merkurius poler. Slut citat.

 
Sonden kraschade enligt dess mål på Merkurius i slutet av april iår. Dess uppdrag är slut.

Inga kommentarer: