Google

Translate blog

lördag 11 juli 2015

Jupiters måne Europa kan ha mer vatten än haven på Jorden tillsammans. Liv misstänks.


Europa Jupiters fjärde största måne är ungefär  lika stor som vår måne. Men där upphör likheten. Europa har troligen ett jättehav under sin isiga yta. Ett hav med ett djup av ca 10000 meter och en mängd kanske dubbelt så stor som på vår Jord.

Självfallet är forskare nyfikna på vad som kan dölja sig i dessa djup. Forskning har visat att det bör vara saltvatten under ytan och att månen innehåller kolföreningar vilket ger än mer intresse och möjligheter för liv.

En ny sond planeras sändas iväg under 2016 för att den vägen göra mätningar och en gång för alla få veta om förutsättningen för liv verkligen finns på Europa.

Fotosyntes existerar inte men eventuellt kan black smokes finnas under ytan vilket värmer upp vatten. Vulkanisk aktivitet vilken värmer vattnet. Detta livsskapande finns på Jorden.

Tyvärr kommer svaret från sonden inte att komma förrän på 2020-talet och då är svaret enbart om förutsättningen för liv finns. Ingredienserna ser ut att finnas redan idag men värmen som behövs vet vi inget om förrän om några år om nu pengar finns för uppskjutandet nästa år av sonden. Sedan kommer det säkert at ta åtskilliga år innan vi söker aktivt på Europa efter liv. Kanske nästa generation kan få svar på frågan om det finns liv på Europa.

Inga kommentarer: